Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Erik van den Doel wint Noteboomtoernooi

Erik van den Doel heeft het 66e Noteboom schaaktoernooi in Leiden op overtuigende wijze gewonnen. Met zijn rating van 2580 stak Van den Doel ruimschoots boven de anderen uit. Dat wist hij waar te maken door alle zes partijen te winnen. Zijn score was goed voor een toernooiprestatierating van 2766.

Merkwaardig genoeg was die honderd procent niet voldoende om ruim afstand te nemen van de concurrentie. Dat was te danken aan Chiel van Oosterom, die na een remise in de tweede ronde het toernooi vervolgde met vier overwinningen. Hij eindigde daardoor op 5½ uit 6 en een TPR van 2631.

De belangstelling voor het toernooi was goed met 261 deelnemers. Het aantal titelhouders bleef echter achter bij voorgaande jaren. Slechts twee grootmeesters speelden mee: Erik van den Doel en Harmen Jonkman. Ook de meesters waren met zijn tweetjes: Merijn van Delft en Bernd Kohlweyer.

Ook de B-groep telde een ongeslagen winnaar. M. Vergeer scoorde 6 uit 6 en ook hier leverde dat slechts een half puntje voorsprong op de nummer twee op: T. Munnik met 5½. Uitvoerige informatie over het toernooi is te vinden op de site van het Noteboomtoernooi. Daar kunt u ook partijen naspelen.

---

Wereldkampioenschap vrouwen op 10 maart van start

Op 10 maart begint in de Russische stad Jekaterinaburg het wereldkampioenschap voor vrouwen. Nederland wordt vertegenwoordigd door Zhaoqin Peng, die het in de eerste ronde moet opnemen tegen de jonge Duitse Elizabeth Paehtz. Informatie over dit toernooi is te vinden op de site van de FIDE.

---