Gemeente Berkel en Rodenrijs


Voorrangsregeling fietsers op rotondes
rotonde bord Regelmatig bereiken ons vragen die te maken hebben met het verschil in voorrangsregeling tussen de diverse rotondes in de verschillende gemeenten.
Graag willen wij nog eens uitleggen hoe dit zit.

De rotondes in de buurgemeenten Bergschenhoek en Pijnacker zijn gemeentelijke rotondes, gelegen binnen de bebouwde kom. De fietsers hebben op deze rotondes voorrang.
De rotondes gelegen in de gemeente Berkel en Rodenrijs liggen weliswaar binnen de gemeentegrens, maar zijn gelegen op provinciale wegen en in beheer bij de provincie.
Het beleid van de provincie is erop gericht om de fietsers op de rotonde uit de voorrang te houden.
Dit houdt verband met de volgende factoren:

· Bromfietsers op het fietspad

· Relatief hoog percentage vrachtverkeer

· Een te geringe afstand tussen fietsoversteek en rotonde
· Fietspaden worden in twee richtingen bereden

Hoe beoordeelt de weggebruiker de voorrangsregeling van de rotonde binnen of buiten de bebouwde kom?

· Onderzoek heeft uitgewezen dat de omgeving waarin de rotonde ligt (stedelijk of landelijk) geen doorslaggevende invloed heeft op de beoordeling van de voorrangsregel

· Meer dan 90% van de weggebruikers oordeelt over de voorrangssituatie op grond van: markering, bebording en de rode fietsoversteek

De gemeente streeft ernaar om in de toekomst op haar rotondes dezelfde voorrangsregeling toe te passen als op de rotondes in de buurgemeenten. Dit is echter pas mogelijk als de provinciale wegen zijn overgedragen aan de gemeente.

Laatste wijziging website: 28 februari 2006
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs