| Zoetermeer28 februari 2006 |
voorstel onderwijsraad over onderwijs en kinderopvang verstandig `Van Aartsen moet stoppen met gevit op onderwijs- en kinderopvangorganisaties'

De Onderwijsbond CNV steunt het voorstel van de Onderwijsraad om scholen niet al in 2007 maar pas in 2011 te verplichten buitenschoolse opvang aan te bieden. Ook de vier opties die de Onderwijsraad schetst, bewijzen dat de Raad vanuit de praktijk gekeken heeft naar eventuele problemen bij het realiseren van goede samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang. De Onderwijsbond CNV is voorstander van een sluitend netwerk van voor- en naschoolse voorzieningen, maar er moet wel voldoende tijd en geld zijn om een dergelijke operatie verantwoord uit te voeren.

Marleen Barth, voorzitter van de Onderwijsbond CNV, is blij met het begrip dat de Onderwijsraad toont. ``De Onderwijsraad heeft een wijs en realistisch rapport geschreven. De Raad houdt terecht rekening met noodzakelijke randvoorwaarden zoals de beschikbaarheid van voldoende geschoold personeel. Nederland telt 1,5 miljoen basisschoolkinderen en daarvan zal straks een deel via de scholen moeten worden opgevangen. Dat kan onmogelijk in januari 2007 voor elkaar zijn'.

Barth wijst de kritiek die VVD-voorzitter Van Aartsen gisteren in Buitenhof uitte op ``het modderige middenveld dat de invoering van voor-en naschoolvoorzieningen wil traineren'' resoluut van de hand: ''Fractievoorzitter Van Aartsen moet eens ophouden met zijn voortdurende gefit op het middenveld. Onderwijs- en kinderopvangorganisaties willen juist graag aan de slag met het stand brengen van een goede samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang. Deze organisaties vertegenwoordigen wél alle beroepsgroepen die met het onderwijs en de kinderopvang te maken hebben. Zij weten exact wat er op de werkvloer speelt. Als zij zeggen dat het niet gaat lukken op 1 januari 2007, dan gaat het niet.'

Barth stelt vast dat de onderwijswoordvoerder van de VVD-fractie, Eric Balemans, blijk heeft gegeven van een ``veel realistischer houding' dan zijn fractievoorzitter. ``Van Aartsen zou beter moeten luisteren naar zijn collega's die echt verstand hebben van onderwijs en kinderopvang'', aldus Barth.

Zij wijst er op dat een groot deel van de 55.000 leden van de Onderwijsbond CNV dagelijks te maken heeft met de worsteling om arbeid en zorg te combineren. `Voor hen is het heel belangrijk dat dit in Nederland eindelijk goed geregeld gaat worden. Maar niet ten koste van de mensen die in het onderwijs werken. Wij dragen graag ons steentje bij, maar de politiek moet zorgen voor voldoende tijd en geld om de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang echt goed te regelen', zegt Barth.

De Onderwijsbond CNV organiseert op 11 maart het 'Festival Arbeid en Zorg in het Onderwijs'.

Leden van de bond kunnen daar onder meer in discussie over de motie Van Aartsen-Bos.