Gemeente Terneuzen

Onderwijs en Jeugd > Verlengde schooldag

Project Verlengde Schooldag

De Verlengde Schooldag is een landelijk ontwikkeld project om kinderen extra impulsen te geven in hun ontwikkeling. Door het aanbieden van een activiteitenprogramma wor-den kinderen in aanraking gebracht met activiteiten waar kinderen niet altijd even ge-makkelijk mee in aanraking komen. De Verlengde Schooldag biedt kinderen de kans hun vrije tijd op een leuke én leerzame manier in te vullen. De kinderen leren er veel en vergroten hun kansen voor de toekomst.

In de gemeente Terneuzen wordt de Verlengde Schooldag sinds 1996 uitgevoerd op verschil-lende basisscholen. Inmiddels wordt de Verlengde Schooldag op een zestal basisscholen uit-gevoerd.

Waarom de Verlengde Schooldag?
In de Verlengde Schooldag leren kinderen op speelse wijze allerlei vaardigheden. Die kunnen hen ook op school, bij taal en rekenen, goed van pas komen, zoals bijvoorbeeld je goed con-centreren, zelfstandig werken, naar elkaar luisteren en samenwerken. Daarnaast kunnen kin-deren door de Verlengde Schooldag in aanraking komen met allerlei activiteiten waar in het gewone leerprogramma geen tijd voor. Ook kunnen het activiteiten zijn waar kinderen niet altijd even makkelijk mee in aanraking komen zoals: techniek, dans, toneel, muziek, koken en nog veel meer.

De school in de Verlengde Schooldag

De Verlengde Schooldag vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de school. De school organiseert samen met andere instellingen activiteitenprogramma's. Deze programma's zijn afgestemd op de schooldag, in tijd en plaats. Leerkrachten weten ervan en zijn erbij betrok-ken, maar meestal verzorgen deze programma's niet zelf. Dat doen vakdocenten van buiten, die daarin gespecialiseerd zijn. De concrete invulling van de Verlengde Schooldag hangt af van de doelen die de school ermee voor ogen heeft.

Activiteiten in de Verlengde Schooldag
De programma's van de Verlengde Schooldag sluiten aan bij de schooldag, maar bieden altijd iets anders dan wat kinderen op school gewoonlijk al doen. Het zijn activiteiten met een ande-re manier van leren en andere mogelijkheden om jezelf te ontdekken. Deelname aan de activi-teitenprogramma's van de Verlengde Schooldag is niet geheel vrijblijvend, dat wil zeggen: deelname is niet verplicht, maar wanneer een kind eenmaal deelneemt aan een activiteit kan het niet zomaar afhaken. Daarnaast kan er maar aan één programma tegelijk worden deelge-nomen. Wat er gebeurt binnen de Verlengde Schooldag verschilt per school. Een paar voor-beeld zijn: sport en spel, kunstzinnige en muzikale vorming, koken, natuur- en milieueducatie, creatieve vorming, techniek.

Meer informatie:
A. Vereecken, coördinator Verlengde Schooldag
Stichting Welzijn Terneuzen
e-mail: amvereecken@zeelandnet.nl
telefoon: 0115 - 69 64 51

drs. Ph.M.Becht, senior beleidsmedewerker Onderwijs & Jeugd gemeente Terneuzen
e-mail: P.Becht@terneuzen.nl
telefoon: 0115 - 455 753

Terug naar boven

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl | disclaimer | copyright