GroenLinks

Zalm stoot zich voor tweede keer aan OZB steen

28 februari 2006

Minister Zalm heeft zich als een ezel voor de tweede keer aan de OZB-steen gestoten. Hij bekritiseert ten onrechte provincies die gemeenten een ontheffing hebben verleent. Provincies deden dat op advies van het kabinet zelf: omdat 2006 een overgangsjaar is en criteria voor het verlenen van een ontheffing nog niet zijn vastgesteld. GroenLinks wil nadere opheldering van de minister en heeft de volgende vragen gesteld:

Schriftelijke vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Financiën over zijn nieuwe uitlatingen over de OZB en zijn kritiek op provincies, die een ontheffing hebben verstrekt aan gemeentes.


1) Waarom heeft U besloten provincies nu aan te spreken op het verlenen van ontheffing aan enkele gemeentes terzake van overschrijding van de maximaal toelaatbare stijging van de tarieven voor de ozb?


2) Heeft u deze keer wél correcte aanwijzingen dat lagere overheden, in casu provincies, er een potje van maken? Zo ja, op welke feiten doelt U?


3) Heeft u of de minister van BZK in december 2005 de provincie Zuid-Holland geadviseerd om overschrijdingen van het maximale OZB-tarief toe te staan, omdat 2006 een overgangsjaar was en er nog geen nieuwe wetgeving is met specifieke criteria voor het beoordelen van overschrijdingen? Zo nee, wat was dán het advies aan de provincie Zuid-Holland?


4) Zo ja, waarom meent u dan dat provincies te gemakkelijk overschrijdingen toestaan, terwijl zij doen wat het kabinet hen heeft geadviseerd?


5) Moet voorgaande beschouwd worden als een nieuwe uitglijder van uw kant? Zo nee, waarom niet?


6) Gaat u zich nu weer beraden op uw positie en besluit u daarna om excuses aan te beiden?


7) Lijdt u aan ozb-esitas? Zo ja, wordt u daarvoor behandeld? Zo nee, waarom niet?


8) Bent u bereid deze vragen per ommegaande te benatwoorden?