SP Tilburg


Tilburg, 28 februari 2006

SP Manifest "Een beter Nederland begint in Tilburg"

Vandaag publiceert de SP Tilburg haar doelstelling voor de periode 2006 - 2010 in een manifest getiteld "Een beter Nederland begint in Tilburg". Met dit manifest legt de SP haar inzet voor ná de verkiezingen van 7 maart vast. Het zijn concrete doelstellingen waar de SP verantwoordelijkheid wil nemen en met iedereen die deze kan onderschrijven wil overleggen over de beste manier om die waar te maken.

Het Manifest "Een beter Nederland begint in Tilburg" is niet de zoveelste verkiezingsbelofte en evenmin een verrassend nieuw plannetje of ad hoc maatregelenpakket om kiezers te verleiden SP te stemmen. Het Manifest is vooral gericht aan de andere partijen die in Tilburg aan de verkiezingen deelnemen. Dít is waar de SP de komende vier jaar verantwoordelijk wil zijn en over vier jaar op afgerekend mag en moet worden.

In 2010 kent Tilburg geen voedselbank meer, zijn alle daklozen onder dak en is iedereen die kán werken ook daadwerkelijk aan de slag. Alle kinderen gaan mét ontbijt naar school en kunnen mee op schoolreisjes. Daar ontmoeten zij andere Tilburgse kinderen van álle multiculturele achtergronden. Ouderen zijn niet meer gedwongen achter de geraniums te blijven zitten met de verwarming op 15 graden omdat het leven gewoonweg te duur voor hen is geworden. Ondanks de WMO behouden zij het recht op zorg. Er worden geen Tilburgers meer hun huis uitgezet of afgesloten van gas en licht wegens betalingsachterstanden.

Een nieuw college moet zich verantwoordelijk weten voor deze doelstellingen en daarvoor radicale keuzes durven maken. De tijd van rustig aan en pappen en nathouden is voorbij. Tilburg mag niet verder afglijden naar een stad met aan de ene kant miljoenen verslindende prestigeprojecten zoals de Cityring en tegelijkertijd toenemende armoede en verkilling. Het is nu kiezen of delen. Een beter Nederland kan in Tilburg beginnen, een beter Tilburg kan op 8 maart beginnen.

www.tilburg.sp.nl

Manifest "Een beter Nederland begint in Tilburg"

De afgelopen jaren heeft de SP gefunctioneerd als een zeer waakzame en kritische oppositiepartij. Door haar vasthoudendheid en vanuit haar intensieve contacten met de bevolking heeft de SP een echt eigen geluid in de grijze- muizen-raad van Tilburg laat horen. Maar de SP wil méér, wij willen Tilburg veranderen. Daarom willen wij dat de stad een progressiever college krijgt dan nu het geval is. Onze inzet wordt een college dat bereid is verantwoordelijkheid te nemen voor het terugdringen van financiële, materiële en sociale armoede in Tilburg en bereid is daar vol op in te zetten en zich op te laten afrekenen. De SP wil dat doen met partijen die bereid zijn deze keuze ook echt te maken, serieus te nemen, verantwoordelijk daarvoor te zijn en concrete doelen te stellen die over vier jaar ook echt bereikt moeten zijn. Er is een hoop te doen in Tilburg en de SP wil graag aanpakken.

Onder armoedebestrijding verstaat de SP de doelstelling dat de voedselbank over vier jaar overbodig is geworden, dat het niet nodig zal zijn een minimasuper op te richten, dat het aantal mensen in de schuldhulpverlening meer dan gehalveerd wordt, dat er geen mensen meer op straat worden gezet wegens huurachterstanden, dat gezinnen niet meer worden afgesloten van gas, water of licht wegens betalingsachterstanden. Armoedebestrijding moet als resultaat hebben dat alle kinderen in Tilburg genoeg te eten krijgen en niet zonder ontbijt naar school hoeven, dat zij mee kunnen op schoolreisjes en elkaar ontmoeten in gemengde scholen waar álle Tilburgse kinderen terecht kunnen.

Het resultaat van het armoedebeleid moet zijn dat ouderen hun verwarming in de winter niet meer op 15 graden hoeven te zetten om geld over te houden voor eten of de huur of hun zorgverzekering. Dat mensen niet meer gedwongen worden achter de geraniums te blijven zitten omdat meedoen met de samenleving onbetaalbaar voor hen is, omdat participatie in sport, cultuur of recreatie er gewoon niet meer in zit. Dat met name ouderen, chronisch zieken en gehandicapten ook na invoering van de WMO recht op zorg houden zonder financiële afwegingen te hoeven maken. Dat niemand zich nog gedwongen voelt toe te geven aan het verhuren van een zolder voor illegale wietkweek om kleren voor de kinderen te kunnen kopen. Dat gewone allochtone en autochtone Tilburgers niet nóg meer gaan betalen aan woonlasten of dat zij in grote delen van de stad gewoonweg niet kúnnen wonen omdat daar geen sociale huisvesting bestaat. Armoedebestrijding betekent dat serieus werk gemaakt wordt van het bieden van werk aan iedereen die kan werken. Dat alle daklozen in Tilburg over vier jaar onder dak zijn, omdat het een té grote schande is dat wij in Nederland anno 2010, in een van de rijkste delen van de wereld, toestaan dat mensen zodanig buiten de boot vallen dat zij op straat moeten wonen.

Armoedebestrijding betekent niet dat partijen vlak voor de verkiezingen over elkaar heen moeten buitelen met al dan niet bestaande plannen of maatregeltjes, maar dat zij zich verantwoordelijk willen maken voor zeer concrete en meetbare resultaten en zich daar op laten afrekenen. Onder armoedebestrijding verstaan wij niet ad hoc maatregelen om zo af en toe eens 90 euro uit te delen. Armoedebestrijding is geen wedstrijd voor wie het goedkoopste plan kan bedenken, en geen gegoochel met cijfertjes die moeten aantonen dat het beter gaat terwijl iedereen ziet dat dat niet het geval is. Armoedebestrijding betekent niet volhouden dat armoede niks met geldgebrek te maken heeft. Actieve armoedebestrijding is niet het uitstralen van onmacht omdat elke arme zó verschillend zou zijn van de andere arme dat daar geen plan of aanpak voor bedacht kan worden.

Armoedebestrijding betekent niet alle onmogelijkheden voor het oplossen van problemen voorop stellen, maar keuzes durven maken ook al zijn ze nieuw of ongebruikelijk. Armoedebestrijding serieus nemen betekent geen wethouder die na vier jaar constateert dat er méér armoede is ontstaan maar zich niet gedwongen voelt in schaamte afscheid te nemen.

De SP gelooft dat Tilburgers per se niet willen dat hun stad steeds meer armen kent, en dat ze daar ook veel voor over hebben. Wij willen dat ook het nieuwe college daar veel voor over heeft. Prioriteit geven aan armoedebestrijding op alle fronten betekent radicale keuzes maken. De SP wil een college dat het lef heeft die keuzes ook echt te maken en daar verantwoordelijk voor te zijn.

Als dat betekent dat de gemeentebegroting op z'n kop gezet moet worden, dan willen wij dat het nieuwe college die begroting op z'n kop zet. Als dat betekent dat we op andere terreinen minder kunnen doen, dan moet het nieuwe college daar voor willen kiezen en die keuzes durven verdedigen. Als dat betekent dat tientallen ambtenaren of meer ­ die zich nu bezig houden met zaken die minder belangrijk zijn ­ ingezet moeten worden om desnoods op elk niveau van armoedebestrijding maatwerk te kunnen leveren, dan moet dat maar. Als armoedebestrijding betekent dat leegstaande kantoren omgebouwd moeten worden tot woningen, dan moet dat gebeuren. Als armoedebestrijding betekent dat we daar miljoenen in moeten investeren, dat moet dat geld ook maar geïnvesteerd worden in mensen in plaats van in bijvoorbeeld parkeergarages of cityringen.

Met dit manifest stelt de SP haar inzet voor ná 7 maart vast.

Blijf niet mokkend aan de kant staan Stel een daad en toon je moed Laat je woede hand in hand gaan Met het goede dat je doet

Karel Glastra van Loon 1962-2005

Tilburg, 27 februari 2006

---- --