Gemeente Soest

Hulpmiddel voor kiezers

Datum: 28/02/2006

Stokje maakt zittend stemmen makkelijker

De gemeente Soest heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart een extra hulpmiddel voor kiezers die niet staand kunnen stemmen. Het gaat om een speciaal stokje, waarmee vanuit zittende positie de stemknoppen ingetoetst kunnen worden. Wie het stokje wil gebruiken, krijgt van de stembureauleden uitleg over en eventueel hulp bij het gebruik ervan. Dit speciale hulpmiddel is aanwezig in de stembureaus die zijn aangemerkt als 'goed toegankelijk'.

Voor rolstoelers en personen met een rollator is het bij de verkiezingen op dinsdag 7 maart 2006 om nog een andere reden wat makkelijker geworden om te gaan stemmen. Omdat er in ieder willekeurig stembureau gestemd kan worden, kunnen zij op 7 maart een stembureau uitzoeken dat eenvoudig toegankelijk is.

Bij vorige verkiezingen moest gestemd worden in het bureau dat op de oproepingskaart stond aangegeven. Wie in een ander stembureau wilde stemmen, moest daarvoor persoonlijk in het gemeentehuis toestemming vragen. Dat is niet meer nodig. Iedereen die wordt opgeroepen om te stemmen, kan dat doen in een stembureau naar keuze in Soest of Soesterberg. Bijvoorbeeld het best toegankelijke.

Goed toegankelijke stembureaus

Achter op de kandidatenlijst, die de afgelopen week is verspreid, is met een * aangegeven welke stembureaus goed toegankelijk zijn voor rolstoelers of mensen met een rollator. Hoewel niet aangegeven op de lijst, is ook Zorgcentrum de Drie Eiken 'rolstoel- en rollatorvriendelijk'. Een overzicht van de stembureaus staat op deze site en is te vinden op pagina 3 van de speciale verkiezingseditie van het gemeentelijk informatiekatern Op 't Hoogt (in de Soester Courant van 1 maart).

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer