GroenLinks

NS mag nieuwe dienstregeling niet 'gewoon invoeren'

28 februari 2006

Staatssecretaris Schultz moet de NS tot de orde roepen. De NS zegt vandaag de nieuwe dienstregeling 'gewoon in te gaan voeren', nadat de reizigersorganisaties er felle kritiek op hadden. Schultz moet die kritiek serieus nemen en alleen toestemming geven voor een betere dienstregeling.

GroenLinks heeft er al eerder op gewezen dat de dienstregeling voor 2007 niet de beloofde sprong voorwaarts in het spoorvervoer is. Wel leidt de dienstregeling tot een aantal forse verslechteringen. De reizigersorganisaties hebben daar terecht forse kritiek op. Nu de NS die kritiek niet serieus neemt, moet de staatssecretaris dat wel doen. Staatssecretaris Schultz dient de NS nu per ommegaande instructies te geven. De NS moet met een fors verbeterde dienstregeling voor 2007 komen. In het Kamerdebat vorige week zei de staatssecretaris nog dat zij het advies van de reizigersorganisaties zwaar laat wegen. Het is onaanvaardbaar dat de NS nu op eigen houtje 'gewoon met deze dienstregeling door wil gaan'.

Wijnand Duyvendak stelde daarover de volgende schriftelijke vragen:


1. Kent u het bericht dat de NS de dienstregeling 2007 gewoon wil gaan invoeren?
2. Bent u op de hoogte van de inhoud van het advies van de consumenten- en reizigersorganisaties over de dienstregeling 2007?
3. Herinnert u zich dat u in het Kamerdebat vorige week heeft gezegd het advies van de consumenten- en reizigersorganisaties zwaar te laten wegen?
4. Deelt u hun mening dat de dienstregeling 2007 niet de beloofde verbetering brengt en op een fors aantal plaatsen tot verslechteringen leidt?
5. Bent u bereid de NS tot de orde te roepen en duidelijk te maken dat de dienstregeling 2007 niet gewoon ingevoerd kan worden? Bent u bereid de NS op te dragen met een fors verbeterd voorstel voor de dienstregeling 2007 te komen?

Wijnand Duyvendak