Waterschap Regge en Dinkel



Voorlichting over deelplannen Nieuwe Stroomkanaal 28-02-2006
In 2001 startte waterschap Regge en Dinkel, n.a.v. de wateroverlast in 1998, met de uitvoering van het project Nieuwe Stroomkanaal. Het project is opgedeeld in zes deelplannen. Op dit moment zijn de voorbereidingen rond de deelplannen vier (Hammerdijk tot de Hoofdweg in Westerhaar) en zes (bebouwde kom van Westerhaar- Vriezenveensewijk) in volle gang. Waterschap Regge en Dinkel organiseert voor omwonenden en overige belangstellenden twee inloopbijeenkomsten over deze deelplannen.

Aanleiding project
Oktober 1998. Hoog water in Nederland, ook in Twente. Een van de kritieke punten is het Nieuwe Stroomkanaal. Grote stukken grond staan al blank. Houden de zwakke kaden het? Ook in minder extreme omstandigheden is de situatie bij het Nieuwe Stroomkanaal problematisch en mogelijk gevaarlijk. In 2001 startte het waterschap Regge en Dinkel daarom met het project Nieuwe Stroomkanaal, zodat wateroverlast in de gemeente Twenterand in de toekomst voorkomen wordt.
Het project is opgedeeld in zes deelplannen en omvat het Nieuwe Stroomkanaal, het Vriezenveensche Veenkanaal en het Geestersche Stroomkanaal.

Deelplan vier
In deelplan vier wordt het Nieuwe Stroomkanaal vanaf de Hammerdijk tot de Hoofdweg in Westerhaar geschikt gemaakt voor de afvoer van extra water uit het Geestersche Stroomkanaal. Tevens worden enkele afgeschreven kunstwerken, zoals bruggen en duikers, vervangen. De inloopbijeenkomst van dit plan is op woensdag 1 maart om 14.00 t/m 16.00 uur in zalencentrum de Klaampe te Westerhaar- Vriezenveensewijk.

Deelplan zes
In deelplan zes wordt het Nieuwe Stroomkanaal in de bebouwde kom van Westerhaar-Vriezenveensewijk (vanaf de Hoofdweg tot de Sluiskade) geschikt gemaakt voor de afvoer van extra water uit het Geestersche Stroomkanaal en worden de aanwezige problemen met beheer en onderhoud opgelost. Daarnaast wordt met de herinrichting (aanleg van bloemrijke vooroevers, een parkje, twee wandelbruggen en een vistrap) een aanzienlijke kwaliteitsimpuls gegeven aan de belevingswaarde van water in de bebouwde kom van Westerhaar- Vriezenveensewijk. De inloopbijeenkomst van dit plan is op woensdag 8 maart om 16.00 t/m 20.00 uur in zalencentrum de Klaampe te Westerhaar- Vriezenveensewijk.