Gemeente Utrecht

Amsterdamsestraatweg zit in de lift

Het gaat zichtbaar beter op de Amsterdamsestraatweg. Bewoners en ondernemers ervaren minder overlast door vervuiling en er zijn minder inbraken. Het gebied ziet er schoner en beter uit, er zijn veel nieuwe ondernemers bij gekomen en er is minder leegstand in winkelpanden. Inspecties leveren minder overtredingen en misstanden op, dus ondernemers houden zich beter aan de regels. Dit alles is het resultaat van een krachtige aanpak van de Amsterdamsestraatweg tijdens de afgelopen twee jaar. De aanpak was nodig omdat op delen van de straatweg leefbaarheid, veiligheid, winkelaanbod, inrichting en uitstraling beneden de maat waren. Doel van de aanpak is: schoonvegen, verbeteren en goed houden. Dat er nu resultaten zichtbaar zijn, betekent niet dat de gemeente achterover gaat leunen. Integendeel: de krachtige aanpak van de Amsterdamsestraatweg gaat door, want er zijn nog veel meer verbeteringen te realiseren.

In de aanpak van de Amsterdamsestraatweg werken gemeente, politie, openbaar ministerie, belastingdienst, uitkeringsorganisaties, arbeidsinspectie, Kamer van Koophandel en ondernemers samen.

Afname inbraken, toename geweld en meldingen

Onderdeel van de aanpak is intensiever toezicht op en handhaving van regels. Uit de criminaliteitscijfers over 2005 blijkt dat het aantal bedrijfsinbraken is afgenomen van 47 in 2004 naar 39 in 2005. Het aantal winkeldiefstallen is ook gedaald. Het geweld op de Amsterdamsestraatweg is daarentegen toegenomen. In 2004 waren er 61 gevallen van roof, overval, bedreiging en mishandeling; in 2005 waren dat er 99. Inmiddels werken het straatroofteam en de wijkagent hieraan. Er komen meer meldingen van bewoners en ondernemers; dit duidt op een toegenomen betrokkenheid. De meeste klachten gaan over vervuiling. Deze problemen worden adequaat opgelost.

Bij inspecties is het aantal onregelmatigheden gedaald van 75% naar 50%. Dit terwijl nu vooral ondernemers worden gecontroleerd waar eerder misstanden zijn aangetroffen. Het Interventieteam Midden-Nederland voert ook controles uit op de straatweg. Dit team heeft tussen medio 2004 en medio 2005 voor ruim ¤ 9.000.000 miljoen aan naheffingen opgelegd op het gebied van belastingen, uitkeringen en premies sociale verzekering.

Schonere en aantrekkelijkere straat

Bij de aanpak van de straatweg hoort ook het stimuleren en ondersteunen van ondernemers en eigenaren. Vanaf mei 2004 werken straatmanagers hieraan. Dat heeft onder meer opgeleverd:


- Er hebben zich veel nieuwe ondernemers gevestigd. Het gaat hierbij om winkels die ook gewenst zijn op de straatweg, zoals levensmiddelenwinkels. De gewenste ontwikkeling van de straat staat beschreven in een Brancheplan. Ondernemers die hierin passen kunnen gebruik maken van een stimuleringsregeling.


- De leegstand van winkelpanden is afgenomen van 25 tot 17. Lege etalages worden - bij wijze van proef - gevuld met kunst.


- De straat is schoner en beter toegankelijk door controles op zwerfvuil, fietswrakken, uitstallingen en kleine aanpassingen in het openbaar gebied.


- Er is een 'pandenbank' ingericht, met uitgebreide informatie per pand.


- De ondernemersvereniging is actief en enthousiast; eigenaren en ondernemers pakken eigen verantwoordelijkheid op. Uit een enquête onder ondernemers van de Amsterdamsestraatweg-midden blijkt dat hun oordeel over de straatweg de afgelopen anderhalf jaar is gestegen van een 5,6 naar een 6,4. Vooral zaken die met uitstraling en veiligheid te maken hebben worden beter beoordeeld. Het gaat hierbij ondermeer om branchering/totaalaanbod winkelgebied, de sfeer, onderhoud en aankleding van het openbaar gebied, (gevoel van) veiligheid, leegstand en gezamenlijke activiteiten.

Aanpak ongewenste ondernemers

De straatmanagers grijpen in als ongewenste ondernemers zich op de straatweg willen vestigen. Lastiger is het om bestaande ondernemers, die niet passen in de gewenste ontwikkeling van de straatweg, weg te krijgen. Dat dit gebeurt is wel heel belangrijk om de straat aantrekkelijk te maken voor het publiek en voor nieuwe ondernemers. Eén van de mogelijkheden om hier invloed op uit te oefenen is de aankoop van panden door een wijkontwikkelingsmaatschappij. Dit gebeurt nu in Lombok al met veel succes. Op dit moment wordt onderzocht of het mogelijk is om ook een wijkontwikkelingsmaatschappij voor de Amsterdamsestraatweg op te richten.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met, Sylvia Borgman, bestuurscommunicatie, telefoon

030 - 286 10 55.