Politie houdt zes jongens aan voor vernielingen en diefstal

Leiderdorp - De politie heeft de afgelopen week zes jongens aangehouden, vijf uit Leiderdorp van 16 en 17 jaar en één uit Leiden van 18 jaar. De jongens worden verdacht van het plegen van vernielingen, het stelen van fietsen en heling. De misdrijven werden in december 2005 en januari 2006 gepleegd. Zo werd tot vier keer toe een auto op z'n kant gezet in de parkeergarage van het Winkelhof. De politie kwam op het spoor van de verdachten door door hen zelf met een mobiele telefoon gemaakte filmbeelden van het omverduwen van een auto. Alle verdachten zijn inmiddels verhoord en weer op vrije voeten gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie startte een onderzoek nadat tot drie keer toe de Citroën van een 28-jarige vrouw uit Leiderdorp in de parkeergarage van het Winkelhof omver was geduwd. Niet alleen op 17 maar ook tussen 25 en 26 december gebeurde dit. Een klein bedrijfsbusje van een bewoner uit de Winkelhof werd op zondag 18 december op z'n kant gevonden. De auto's liepen daardoor schade op.

Het onderzoek naar de daders kwam eind december in een stroomversnelling nadat agenten filmbeelden zagen van het op z'n kant zetten van het bedrijfsbusje. Een voor mishandeling aangehouden verdachte liet ze met enige trots op z'n mobieltje zien maar zei niet te weten waar de beelden vandaan kwamen en wie ze gemaakt hadden. Bij gebrek aan bewijs dat hij er ook mogelijk bij betrokken was, zat er voor de agenten niet anders op om hem weer te laten gaan. De filmbeelden hield de politie echter voor het onderzoek. Aan de hand van deze beelden werden diverse verdachten herkend door getuigen en kon de politie op 21 februari de eerste aanhouding in deze zaak doen. Daarna volgde meerdere aanhoudingen waaronder ook de jongen die met enige trots de filmbeelden had getoond. De laatste verdachte werd op dinsdag 28 februari aangehouden.

De verdachten die veelal in wisselende samenstelling werkten bekenden tegenover de politie zich schuldig te hebben gemaakt aan meerdere misdrijven. Niet het allen het op z'n kan duwen van de auto's in de Winkelhof maar ook het afbreken van ruitenwissers, het lopen over auto's en het daar vernielen van twee ruiten. Verder bliezen ze rond oud en nieuw brievenbussen van een flat aan de Merelstraat op en stalen een fiets in Leiderdorp, Leiden en Den Haag.

Een groot deel van de opgepakte groep was vorig jaar in Leiderdorp ook verantwoordelijk voor inbraken in diverse kelderboxen. Hier hebben ze straffen van de rechter voor gehad. Een aantal van hen heeft zelfs nog voorwaardelijke straffen open staan hetgeen ongetwijfeld nu ook meegenomen zal gaan worden.

De verdachten zijn na het onderzoek inmiddels weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op voor openlijke geweldpleging, diefstal en heling.

Noot voor de redactie (

Politie Hollands Midden