Ingezonden persbericht


Statement CBL inzake Openbaarheid Controlegegevens door de overheid

Supermarkten zijn voorstander van transparantie. De consument moet op de juiste wijze geïnformeerd worden over voedselveiligheid door een onafhankelijke instantie. Dit is de Voedsel en Waren Autoriteit. Voedselveiligheid van alle producten is topprioriteit voor supermarkten. De supermarktbranche stelt eisen aan leveranciers die gecertificeerde producten moeten aanbieden (EurepGap, HACCP, BRC enz). Daarnaast werken supermarkten volgens de CBL-Hygiënecode samen met de VWA. Supermarkten constateren dat de wetgeving niet eenduidig is en niet in alle landen van Europa gelijk is. Dit leidt er enerzijds toe dat de consument nodeloos in verwarring wordt gebracht over de veiligheid van voedsel en anderzijds dat supermarkten ten onrechte in een kwaad daglicht kunnen worden gesteld. De overheid (ministerie LNV, ministerie VWS en de Voedsel en Waren Autoriteit) moet dit veranderen. Wanneer aan onderstaande voorwaarden is voldaan kan openbaarmaking van controlegegevens volgens het CBL bijdragen aan daadwerkelijke en zinvolle transparantie voor de consument.

Voorwaarden openbaar maken controlegegevens

Controleresultaten van regulier en ad-hoc onderzoek naar de veiligheid van voedsel door bevoegde instanties (VWA) kunnen volgens het CBL openbaar worden gemaakt als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden zijn:


- De methodiek van bemonsteren en analyseren moet wetenschappelijk erkend zijn en wettelijk vastgelegd.


- Het gehele onderzoek moet openbaar gemaakt worden, dus niet alleen de resultaten.


- De controleresultaten moeten in de juiste, wetenschappelijk verantwoorde en wettelijke context worden geplaatst (wel of geen gevaar voor de volksgezondheid, incident of structureel probleem).


- Europese wetgeving dient de basis te zijn voor controle en Nederlandse wetgeving is op alle aspecten geharmoniseerd ingevoerd.


- De werkwijze van de bevoegde instantie is zodanig dat een evenwichtig beeld wordt verkregen van de branche, de productgroepen en de onderzochte stoffen of contaminanten.


- Controleresultaten dienen op eenduidige wijze beoordeeld en geïnterpreteerd te worden door de Voedsel en Waren Autoriteit.


- De bedrijven waarvan producten of processen zijn gecontroleerd krijgen per omgaande inzage in de resultaten.


- De tijd tussen de monstername cq. de controle en de publicatie van de uitkomsten moet minimaal zijn.


- De aldus verkregen informatie moet voor de consument op een begrijpelijke en eenduidige manier worden gecommuniceerd door een onafhankelijke en gezaghebbende instantie als de Voedsel en Waren Autoriteit.


- De bevoegde instantie (VWA) ziet toe op en treedt op tegen oneigenlijk gebruik/misinterpretatie van de door haar openbaar gemaakte controlegegevens.


- Openbaarheid van controlegegevens mag niet leiden tot name-and-shame.

Juridische aspecten als productaansprakelijkheid en gebruik van privacy gevoelige gegevens dienen extra aandacht te krijgen bij het openbaar maken van controlegegevens.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sya de Jong, 070-3376200 of 06-51523307