VVD


De VVD maakt zich sterk voor Nederland.

Op 7 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dan mag u naar de stembus om te bepalen wie uw gemeente de komende vier jaar mag gaan besturen. Een belangrijke keuze voor de toekomst van u en uw dorp of stad.

De VVD wil na 7 maart in zoveel mogelijk gemeenten aan het roer komen te staan. Niet om op het pluche te zitten, maar omdat de VVD een verhaal voor de toekomst heeft. Wij brengen onze visie van Nederland in 2015 dichterbij. Door het gewoon te doen. Dicht bij de wereld van mensen zelf. De ervaring van je huis, de buurt, ons leven.

De VVD maakt zich sterk voor Nederland!

Hoe? De VVD is voor:

* goede en goedkopere kinderopvang

* werk als beste weg uit de armoede

* betere jeugdzorg

* buurtconciërges die de buurten schoon en veilig houden
* verplichte inburgering

* harde aanpak van overlast en intimidatie
* vermindering van overheidsregels

* verlaging van lokale lasten zoals de OZB
* meer woningen voor starters en ouderen

---

2015

De VVD ziet Nederland in 2015 als het New York van de Europese Unie. Zelfstandig, energiek, handelsgericht, cultureel toonaangevend, een land waar alle inwoners van houden. Dat moet om perspectief te bieden aan onze kinderen. Werk, welvaart en kansen voor allen in een open samenleving.

Voordat we in 2015 zijn, moet er nog veel gebeuren. De VVD heeft de ideeën om de beweging los te maken. Maar ook het doorzettingsvermogen en de bestuurskracht om die beweging te kunnen vasthouden. De VVD ziet dingen als eerste en zet zich daarvoor in - in de gemeente of in Den Haag - tot het voor elkaar is.

Of het nu uitkeringsfraude in de jaren zeventig was, veiligheid in de jaren tachtig, integratie in de jaren negentig of de staatsschuld any time: de VVD ging steeds voorop. De rest volgde.

De VVD durft te kiezen! Voor u en uw toekomst.

---

Je huis

Mensen zijn gehecht aan hun eigen huis. Als je 's avonds thuiskomt, is dit de plek waar je jezelf kunt zijn, waar je je veilig voelt. De VVD wil dat mensen hun huis zelf kunnen bouwen en inrichten. Met zo min mogelijk kosten en lasten, vergunningen en regeltjes. Het huis, daar begint je vrijheid!

Maar helaas! Wie denkt aan wonen in Nederland, denkt niet meteen aan vrijheid. Eerder aan krapte op de huizenmarkt, torenhoge prijzen, OZB-belasting en getob over de hypotheek. De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning is drieëneenhalf jaar. En starters kunnen zich nauwelijks een koopwoning in de stad veroorloven.

De belangrijkste remedie is volgens de VVD: bouwen. Toch bestaat daar veel weerstand tegen. Men doet of bouwen niet kan. Nederland is klein, dicht bevolkt en dicht bebouwd, denkt men. Maar Nederland is niet vol. Wie boven ons land vliegt, ziet leegte. Bijna tweederde van het oppervlak is landbouwgrond en die komt voor een deel vrij. Daar kunnen we wat mee. Waarom geen ruimte voor parkachtige gebieden en stadslandschappen?

---

De buurt

In een buurt moet je kunnen winkelen en spelen en een café binnenstappen. De VVD wil dat de straten schoon en veilig zijn. Wij weigeren de openbare ruimte prijs te geven aan verloedering. Van Keileweg tot Spijkerkwartier, van woonoverlast tot criminele Antillianen of Marokkanen: de VVD-burgemeesters treden op!

Niet alles hoeft van de burgemeester en de politie te komen. Woningbouwcorporaties kunnen veel doen tegen de stedelijke verloedering. In sommige wijken bezitten zij bijna alle huizen. Een verzorgde buurt nodigt nu eenmaal minder uit tot overlast en intimidatie dan rommelige vervallen buurten met zwerfvuil, graffiti en gebroken ruiten. Buurtconciërges kunnen hier goed werk doen. Daarom moet van de VVD een gemeente corporaties kunnen verplichten zo'n buurtconciërge aan te stellen in wijken waar dat nodig is. En ze betalen zelf, want woningbouwcorporaties zitten op miljarden, dus dat kan er best vanaf!

Ook is de VVD voorstander van verplichte inburgering. Er moet niet worden gestreefd naar een multiculturele samenleving, waarin de burgers verder van elkaar af komen te staan, maar naar een samenleving waarin sprake is van `gedeeld burgerschap'. Net als de oude moeten ook de nieuwe Nederlanders de Nederlandse taal beheersen en zich aan de regels van ons land houden.

---

Ons leven

De VVD is niet de partij van de moeders aan het aanrecht; ook zijn wij niet van het onthaasten. De VVD denkt niet in problemen, maar in oplossingen. Tal van Nederlanders komen in de knel met hun tijd. Mensen staan onder druk. De VVD wil graag dat mensen meedoen in de samenleving, maar de keerzijde daarvan is dat het mensen onder grote tijdsdruk zet.

Daarom heeft de VVD het plan gelanceerd om scholen te verplichten kinderopvang aan te bieden van half acht 's ochtends tot half zeven s'-avonds. Belangrijk is wel dat dit alleen is als de ouders er zelf om vragen!

De VVD is er voor mensen die iets van hun leven willen maken. Kwaliteit van het leven is ook het hebben van werk en inkomen. Volgens de VVD is een baan is het beste middel tegen armoede. Niet het hebben van een uitkering!

Ook de jeugdzorg moet aanzienlijk worden verbeterd. Onduidelijke verantwoordelijkheden, versnippering en bureaucratie vormen het grootste probleem. De VVD wil dit oplossen door de jeugdzorg een verantwoordelijkheid van de gemeente te maken en de rol van de provincie in te perken. Gemeenten hebben zicht op lokale problematiek en zijn daarbij in staat om de samenhang aan te brengen in de jeugdzorg.