Vereniging Nederlandse Gemeenten

vng sluit vernieuwingsakkoord met regieraad bouw

De VNG heeft een vernieuwingsakkoord met de Regieraad Bouw gesloten. In dit akkoord richt de VNG zich vooral op de professionalisering van de inkoop en aanbesteding door gemeenten.

De Regieraad wil zogeheten Vernieuwingsakkoorden sluiten met verschillende organisaties vanuit de opdrachtgevers- en opdrachtnemerskant. Zo zijn er al akkoorden gesloten met Bouwend Nederland, UNETO-VNI, ONRI en de NVTB. Het akkoord met de VNG is het eerste akkoord vanuit de opdrachtgeverskant; met het IPO en de Unie van Waterschappen zullen ook akkoorden gesloten worden. In deze akkoorden worden afspraken over doelstellingen, inspanningsverplichtingen en streefwaarden schriftelijk vastgelegd.

De Regieraad Bouw is in 2004 in het leven geroepen door de ministers van EZ, VROM en V&W. Doelstelling is de noodzakelijke vernieuwingen in de bouwsector op gang te brengen, de verhoudingen te normaliseren en het onderlinge vertrouwen te herstellen. Daartoe heeft de Regieraad het Vernieuwingsoffensief Bouw gelanceerd. Deze bouwbrede aanpak richt zich op alle betrokkenen in de bouwketen: publieke en private opdrachtgevers, raadgevend ingenieurs, architecten, bouwondernemers, onderaannemers en toeleveranciers.

Ook heeft de Regieraad vijf regionale regieraden opgericht (in samenwerking met Bouwend Nederland en VNO/NCW). In deze regionale regieraden hebben ook gemeenten zitting.
De Regieraad Bouw zal tot uiterlijk 2008 voortbestaan. Door het sluiten van vernieuwingsakkoorden zal de voortgang van de afspraken tevens gewaarborgd worden.

Hier vindt u het persbericht en het akkoord.