Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 februari 2006

Alkmaarse stadstoezichthouders surveilleren dag en nacht

De 15 stadstoezichthouders zijn al enige maanden actief in de stad, maar vandaag is hun 'hoofdkwartier' aan de Paardenmarkt, boven de brandweerkazerne, officieel geopend door wethouder Veiligheid Victor Kloos. Elf van de toezichthouders zijn inspecteur en hebben opsporingsbevoegdheid. Vooral de aanpak van kleine ergernissen als overlast, verloedering, bromfietsers in wandelgebieden, illegale dumping van vuil behoren tot het werkterrein van de toezichthouders. Zij hebben ook een belangrijke surveillancetaak in combinatie met het cameratoezicht. Het hoger liggende doel is om Alkmaar veiliger te maken. Dat houdt in een daling van 20% van het aantal incidenten (geweld, overlast, vernielingen etc.) en van het onveiligheidsgevoel.

Victor Kloos: "De stadstoezichthouders spelen een wezenlijke rol in ons veiligheidsbeleid. Zij zijn onze de ogen en oren op straat. Veiligheidsgevoel wordt veelal bepaald door kleine ergernissen als fietsers in Langestraat, rommel op straat, hondenpoep en diverse overlast. De toezichthouders met opsporingsbevoegdheid kunnen hier concreet wat tegen doen. En dat is nodig want dan kunnen ze gewoon optreden en processen verbaal uitschrijven, uiteraard in samenwerking de politie." Voor de exacte bevoegdheden die inspecteurs stadstoezicht krijgen in het kader van opsporing en verbalisering wordt nog gewacht op uitspraken van de minister van Justitie. Minimaal zal de handhaving van de Apv aan de orde zijn, maar ook andere regelgeving, zoals: de Afvalstoffenverordening, de Wet milieubeheer en de Wet bodembescherming. Afhankelijk van de delicten kunnen de inspecteurs dan boetes uitdelen die variëren van circa E 35,- tot E 100,-.

Ook op het water

De stadstoezichthouders werken door de hele stad. De surveillance gebeurt te voet, op de fiets, op de scooter of in een boot. In loop van dit jaar zullen de toezichthouders samen met de politie te vinden zijn in de Alkmaarse grachten. Speciaal getraind en met vaarbewijs zullen de jetskibestuurders die door de grachten scheren een halt worden toegeroepen.

Veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid
In de 'statistieken' over aangiften en veiligheidsgevoel staan het Centrum, De Mare en Overdie bovenaan. De stadstoezichthouders zullen dan ook wat meer nadruk leggen in die wijken. De zorg voor een veilige en leefbare stad is overigens een verantwoordelijkheid van raad en college, politie, justitie, brandweer en de vele organisaties op het gebied van zorg en welzijn. De gemeente heeft als regisseur in dit proces terecht het initiatief genomen om onder meer via stadsdebatten het bestaande (integrale) veiligheidsbeleid anno 2003 tegen het licht te houden. Alle relevante partijen zijn daarbij betrokken. En dat is nodig want met elkaar is het mogelijk de objectieve en subjectieve veiligheid te verbeteren. Dat kan via de wijkveiligheidsplannen die binnenkort worden afgerond. De stadstoezichthouders spelen daarbij een rol. Zij zijn immers aanwezig zijn op buurtcontactavonden, rondgangen door de wijk, samenwerken met woningcorporaties etc. Goede contacten met de bewoners is van groot belang. "We moeten elkaar kennen", zeg wethouder Kloos. "Als je de overlast van bijvoorbeeld hangjongeren wil aanpakken moet je de gevoelige snaar weten te vinden. Daarvoor zijn de stadstoezichthouders bij uitstek geschikt. De stad moet veiliger en daar gaan wij voor, want dat hebben we de inwoners vier jaar geleden beloofd."