Ingezonden persbericht


Dierenwelzijn komt nauwelijks aan de orde in partijprogramma's

Utrecht, 28 februari 2006

In de Utrechtse partijprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart komt dierenwelzijn niet of nauwelijks aan de orde. Dit tot onvrede van Dierenbescherming afdeling Utrecht, die een vergelijking maakte tussen de beleidsvoornemens. In de aanloop tot de verkiezingen heeft de Dierenbescherming alle politieke fracties tien speerpunten voorgelegd ter verbetering van het gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid, met de vraag deze in hun programma op te nemen.

Bij een vergelijking van de dertien opgestelde programma's, bleek echter dat slechts enkele partijen dierenwelzijn hierin noemen. GroenLinks doet dit het meest expliciet: "De positie van dieren in de stad wordt verbeterd door steun aan de dierenambulances en door meer en betere voorlichting over respectvol omgaan met dieren". Burger en Gemeenschap pleit voor de aanleg van hondenspeelvelden en -toiletten. Duurzaam Nederland geeft aan de biologische land- en tuinbouw te willen stimuleren en D66 wil meer natuur- en milieueducatie op stadsboerderijen. Verder steunen verschillende partijen de wilde dieren bedoeld of onbedoeld, door zich in te zetten voor het groen in en om de stad.

Behalve de hierboven genoemde onderwerpen, spelen er echter nog veel meer dierenwelzijnskwesties op gemeenteniveau. Denk bijvoorbeeld aan de aanpak van overlast door dieren zoals duiven, de wettelijke plicht van de gemeente om de opvang van zwerfdieren te financieren, en het al dan niet afgeven van vergunningen voor vermaak met dieren. De Dierenbescherming zou verder graag zien dat bij ruimtelijke plannen rekening wordt gehouden met de aanwezige fauna, dat de catering in gemeentelijke instellingen alleen scharrel- en biologische gerechten serveert, en dat kinderboerderijen strikt worden beheerd om overschotten aan dieren (bijvoorbeeld konijnen) te voorkomen.

Dierenbescherming Utrecht hoopt dat de kiezers bij het uitbrengen van hun stem zullen letten op de diervriendelijkheid van de diverse partijen. Bovendien verzoekt de afdeling de politici nadrukkelijk, om straks in de uitvoering van hun beleid meer aandacht te besteden aan dierenwelzijn dan nu in hun verkiezingsprogramma's het geval is. De ChristenUnie heeft al aangegeven zich voor de (in haar programma niet genoemde) standpunten van de Dierenbescherming te willen inzetten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Carla van Viegen, tel. 030 - 246 88 66

-----------------------
Afdeling Utrecht en omstreken
Bezoekadres: Californiëdreef 19
3565 BJ UTRECHT
Postadres: Postbus 9420
3506 GK UTRECHT
tel. 030 246 88 66
fax. 030 246 78 82
Postbank 140580
KvK Utrecht 40477858
www.dierenbescherming-utrecht.nl
info@dierenbescherming-utrecht.nl

-----------------------


---- --