Dienstenbond CNV

Rondje land: hoe nu verder?
28-02-2006

Nadat zeer veel medewerkers de bijeenkomsten van de Ondernemingsraad hebben bezocht hebben ook de CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten veel leden gesproken tijdens hun rondje land. De conclusies die bonden en OR naar aanleiding van alle raadplegingen trokken zijn eensluidend: er dient een Sociaal Convenant te komen en er moet nog iets gebeuren met de CAO 2006. De eerste stappen lijken te worden gezet.

Ledenvergaderingen
De ledenraadplegingen die wij hebben gehouden op vijf verschillende vestigingen werden door de leden zeer gewaardeerd. We zullen in de toekomst meer aandacht besteden aan de communicatie met u als lid op een van de vestigingen. De emoties van de medewerkers liepen soms hoog op, helemaal toen tijdens onze raadplegingen op 8 en 9 februari twee mailtjes aan het voltallige personeel verschenen van Wilbert Kieboom. In zijn eerste mail sprak onder meer over de successen van Atos Origin. In de tweede mail legt hij het beleid van Atos Origin uit: het goede werkgeverschap dat tot uitdrukking komt in de marktconforme CAO en de opdracht van alle medewerkers om Atos Origin goed op de beurs te laten presenteren. Eigenlijk geeft de inhoud van de mails de kern aan van het probleem: heeft de werkgever wel voldoende oog voor wat leeft onder het personeel?

De volgende stap
Tijdens alle ledenbijeenkomsten kwam hetzelfde beeld naar voren: er leeft veel ongenoegen over de gang van zaken met betrekking tot de Cao, het sociaal plan concentratie en men voelt zich niet serieus genomen. Om de impasse te doorbreken hebben wij met leden drie concrete voorstellen geformuleerd waarmee wij richting werkgever zullen gaan. Op dinsdag 21 februari jl. hebben wij dit met de P&A-commissie van de OR kortgesloten en wij trekken eensgezind op.


* Er zal een sociaal convenant moeten komen dat als basis dient voor de manier waarop medewerkers en bedrijf zich voorbereiden op de komende ontwikkelingen, waaronder reorganisaties. Maar ook het opleidings- en mobiliteisbeleid binnen Atos Origin dient hierin duidelijker vorm krijgen. Hiermee wordt dan een concreet antwoord gegeven op de terechte roep om een socialer gezicht en meer respect voor de medewerker.

* Er zal nog iets moeten gebeuren met de arbeidsvoorwaarden van 2006 (CAO 2006) Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een eenmalige uitkering of tegemoetkoming in de verhoogde pensioenpremies.

* Het afgewezen Sociaal Plan Concentratie zal heronderhandeld moeten woorden. De aanwezige leden hebben toestemming gegeven dit m et de betrokkenen verder te bespreken en over te beslissen.

Daarnaast kwamen tijdens de ledenbijeenkomsten ook andere zaken aan de orde waar wij met de werkgever t.z.t willen overleggen: de overgangsregeling 13e maand voor ex-KPN medewerkers, de pensioenregeling van ex-KPMG medewerkers, de waakdienstregeling. Verder wil bijna iedereen dat we zo snel mogelijk weer eensgezind vanuit de werknemers (alle bonden en OR) gezamenlijk optrekken.

Er gaat iets gebeuren
U ziet het, onderwerpen genoeg waar wij als CNV Dienstenbond mee aan de slag willen. En dat kan al snel. De twee bonden die wel willen tekenen, maar dat nog niet hebben gedaan, hebben Atos Origin verzocht om alsnog met alle bonden en OR om tafel te gaan zitten om te bezien wat we aan de CAO 2006 kunnen doen. Atos Origin heeft nu besloten dat te doen en ons voor een overleg op 10 maart uitgenodigd. Dit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, uw aanwezigheid bij de OR-bijeenkomsten en vakbondsvergaderingen zal daar zeker toe hebben bijgedragen. Ook op het gebied van het SP Concentratie lijkt er enige beweging te zijn. Maar, eerst zien, dan geloven.

Verder
Wij houden u de komende tijd in elk geval op de hoogte van alle ontwikkelingen en als het nodig is zullen wij in ledenbijeenkomsten met u overleggen hoe verder te gaan. Zoals op de bijeenkomsten is besproken wordt het dan tijd om te zien welke acties we met uw hulp zullen uw hulp kunnen voeren

Voor vragen of opmerkingen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot, 010-2651111 of email B.deGroot@cnvdibo.nl