Socialistische Partij

Uitverkoop energiebedrijven op de helling

28-02-2006 * Het debat over de splitsing en privatisering van energiebedrijven heeft een onverwachte wending genomen. Het lijkt erop dat minister Brinkhorst zijn Kamermeerderheid van PvdA, VVD, Groen Links, en D66 voor privatisering kwijt is. Wat er met het de splitsingswet zelf moet gebeuren is nog onduidelijk. De SP was van meet af aan tegen de uitverkoop van onze energievoorzieningen.

In de Tweede Kamer steunde de PvdA eerder deze maand nog de splitsingswet. Woordvoerder Ferd Crone was zelfs bereid om in te stemmen met privatisering van de leveringsbedrijven én de stroomnetten. Blijkens een artikel in het Financieele Dagblad van vandaag is de PvdA aan het schuiven. Volgens het artikel willen CDA-woordvoerder Hessels en PvdA-woordvoerder Crone dat de aandeelhouders van energiedistributiebedrijven (gemeenten en provincies) op 20 maart naar de Tweede Kamer komen. Er zou een deal moeten worden gemaakt over het voortzetten van hun aandeelhoudersschap op de langere termijn. Dat betekent dat de privatisering in ieder geval niet doorgaat. Daarmee komt ook de splitsingswet zelf ter discussie.

SP-woordvoerder Ewout Irrgang: "Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar er gloort licht aan de horizon. Ik hoop natuurlijk dat de PvdA écht overstag is en nu net als de SP vindt dat zowel het stroomnet als de energiebedrijven niet geprivatiseerd moeten worden. Alleen op die manier kunnen we extra prijsstijgingen voorkomen die zullen volgens als buitenlandse energiereuzen onze bedrijven overnemen. Ook Frankrijk en Spanje proberen hun energievoorziening in eigen handen te houden. Wij moeten niet de Gekke Henkie van Europa worden."