Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe NIZW-publicatie Radicaal Jong

Brochure over herkenning en aanpak radicalisering jongeren

Utrecht, 28 februari 2006 Ga meer de straat op, bezoek scholen en werk met succesvolle allochtone jongeren. Dit zijn enkele tips voor jongerenwerkers uit de vandaag verschenen brochure Radicaal Jong. Deze brochure helpt jongerenwerkers bij het omgaan met culturele spanningen en voorkomen en aanpakken van radicalisering. De brochure is een productie van NIZW Sociaal Beleid en Verdiwel.

Na 9/11 en de moord op Theo van Gogh zijn culturele spanningen toegenomen. Ook jongerenwerkers hebben steeds vaker te maken met spanning tussen jongeren; van scheldpartijen tot vechtpartijen, van pesterijen tot discriminatie, van frictie tussen groepen tot afwijzing van de samenleving en haar regels, waarden en normen. De professional die wil werken aan binding van jongeren aan hun leefomgeving en jongeren weerbaar wil maken tegen radicalisering, moet inzicht hebben in de problematiek en de methodische weg weten te vinden.

Praktijkervaringen
De brochure Radicaal Jong is opgebouwd rond de volgende vragen:
1. Wat kun je als jongerenwerker doen om culturele spanningen te verminderen?

2. Hoe herken je radicalisering en wat kun je daar dan als jongerenwerker aan doen?

3. Wat doe je als er sprake is van gewelddadige incidenten?

Per onderdeel worden tips en praktijkervaringen gegeven. Daarnaast vindt de lezer links naar websites, informatie over radicalisering en de rol van internet én een aantal uitwerkingen van goede voorbeelden.

Bestellen
Radicaal Jong is gratis te bestellen via e-mail sociaalbeleid@nizw.nl.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling