Februari 2006

Bureau Veluwe Rangers al vijf jaar succesvol
Jubilerende Gelderse organisatie vindt (inter)nationaal navolging Steeds meer mensen vinden de weg naar de Veluwe en de activiteiten van Bureau Veluwe Ranger. Dit bureau voor natuurbeleving bestaat in 2006 vijf jaar. In die periode hebben 19.000 bezoekers deelgenomen aan één van de 40 eigentijdse natuurbelevingsactiviteiten ergens op de eindeloze Veluwe.
Afbeelding
Foto: Een Veluwe Ranger informeert zijn gehoor over de vele geheimen van de rijke natuur op de Veluwe

Het succesvolle Gelderse concept vindt navolging in het buitenland. Na een geslaagd uitwisselingsproject is in België nu een vergelijkbare organisatie in oprichting. Ook in Wales wordt de Gelderse werkwijze deels overgenomen.

Behoefte
Het in 2001 opgerichte Bureau Veluwe Ranger voorziet duidelijk in een behoefte van de recreant. Die komt naar de Veluwe voor de natuur, rust en ruimte. De Veluwe Rangers laten de bezoekers deze unique selling points van de Veluwe op een verantwoorde wijze beleven.

Activiteiten
Meer dan 40 verschillende natuurbelevingactiviteiten brengen de bezoekers op ontspannen wijze in contact met het landschap, het wild en de Veluwse cultuurhistorie. Ieder jaar worden nieuwe activiteiten aan het programma toegevoegd. Zo kan elke bezoeker de Veluwe op zijn eigen wijze ontdekken. Zowel de stille genieter, de avonturier, de studente en de directeur vinden bij de Veluwe Rangers iets van hun gading.

Concept
Het bijzondere van het Veluwe Ranger-concept is dat de Rangers over de gehele Veluwe actief zijn. Naast het programma-aanbod dat loopt van maart t/m oktober, worden op verzoek arrangementen op maat gemaakt.

Speels
Veluwe Rangers hebben speelse en uitdagende natuuractiviteiten ontwikkeld voor recreatiebedrijven, congresgangers, families en personeelsverenigingen. Tijdens deze activiteiten zien Veluwebezoekers wilde zwijnen, lachen ze om hun eigen natuurimpressies of ontdekken ze de uitgestrektheid van de Veluwe.

Navolging
Dat de werkwijze van de Veluwe Rangers aanslaat blijkt uit de navolging van dit Gelders initiatief. Zo worden op de Utrechtse Heuvelrug momenteel de mogelijkheden verkend voor de Heuvelrug Ranger. Naar aanleiding van een succesvol uitwisselingsprogramma gaat dit jaar in het Belgische Nationaal Park Hoge Kempen een rangerorganisatie van start. Gareth Philips van het in Wales gelegen natuurpark Torfaen zegt vanwege zijn ervaringen met de Veluwe Ranger een soort rangerorganisatie te willen opzetten. Dit om de plaatselijke bevolking enthousiaster te maken over hun omgeving.

Voorjaarswandeling
Dit jubileumjaar begint in maart met een lezersaanbieding in het populaire wandelblad Toeractief. Dit is een pittige voorjaarswandeling over heuvelruggen en door bossen. Op deze wandeling laat de Veluwe Ranger u het ontluikende voorjaar beleven. Zeer bijzonder zijn ook de drie volle-maanwandelingen, die in combinatie met een Golden Tulip-hotelarrangement worden aangeboden. Kijk voor deze en overige natuurbelevingsactiviteiten op www.develuwe.nl of www.veluweranger.nl

Vanwege de toenemende belangstelling voor Bureau Veluwe Ranger worden nieuwe Veluwe Rangers gezocht. Kijk voor meer informatie op www.veluweranger.nl