Gemeente Wassenaar

vaststelling wijzigingsverordening ozb 2006
28 februari 2006

Inwerkingtreding verordening

De d.d. 27 februari j.l. vastgestelde wijzigingsverordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking. De datum van ingang van de heffing is bepaald op 1 januari 2006. Een afschrift van de wijzigingsverordening ligt ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum, Johan de Wittstraat 45. Op de afdeling financiën en belastingen van de sector Middelen wordt een verzameling van belastingverordeningen bijgehouden. Tegen betaling van de verschuldigde leges kan een afschrift van de verordening worden verkregen.

Waarom de aanpassing van de tarieven voor niet-woningen

De afgelopen periode is veel verwarring ontstaan over de vraag of de in december j.l. vastgestelde OZB-tarieven 2006 de bij wet vastgestelde maxima te boven gaan.

Ten aanzien van de voor niet-woningen vastgestelde tarieven is de gemeente Wassenaar van mening dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland daarmee schriftelijk hebben ingestemd. Van de zijde van de provincie werd dit recent ontkend.

Door alle tegenstrijdige publiciteit hierover weten de Wassenaarse belastingplichtigen voor de niet-woningen niet waar zij aan toe zijn. Burgemeester en wethouders zijn van mening dat de belastingplichtigen voor niet-woningen recht op zekerheid hebben en erop moeten kunnen vertrouwen dat zij volgens rechtmatige tarieven worden aangeslagen.

Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten om de gemeenteraad voor te stellen om de verordening op het punt van de tarieven voor de niet-woningen met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2006 aan te passen.

De betreffende wijzigingsverordening werd d.d. 27 februari j.l. door de gemeenteraad vastgesteld.

De nieuw vastgestelde tarieven voor de niet-woningen treft u in onderstaand overzicht aan.

vastgesteld d.d. 19/12/2005

vastgesteld d.d. 27/2/2006

Gebruikerstarief niet-woningen

4,02


3,98

Eigenarentarief niet-woningen

5,02


4,97

Bezwaar indienen niet nodig (ambtshalve vermindering van de aanslag)

De recent aan de eigenaren/gebruikers van niet-woningen opgelegde aanslagen over het jaar 2006 gaan nog uit van de tarieven zoals die in december j.l. werden vastgesteld.

Zo snel als mogelijk na de inwerkingtreding (8 dagen na deze publicatie) van de door de gemeenteraad vastgestelde wijzigingsverordening, zullen de aan de eigenaren en gebruikers van de niet-woningen opgelegde aanslagen OZB 2006 ambtshalve worden verminderd.

Dit brengt met zich mee dat de betrokken belastingplichtigen hiervoor géén bezwaarschrift hoeven in te dienen.