Ingezonden persbericht

Persbericht

Bosch introduceert ladingsgevoelige ESP® voor lichte bedrijfswagens


- Verder ontwikkelde ESP®-technologie houdt rekening met het gewicht van het voertuig en het zwaartepunt
- Ladingsgevoelige ESP® nu al aanwezig in de nieuwe modellen van de Mercedes-Benz Sprinter en de Volkswagen Crafter

Brussel, 28 februari 2006 - Het ladingsgevoelige (load-adaptive) ESP®-veiligheidssysteem wordt vandaag standaard aangeboden op twee nieuwe lichte bedrijfswagens: de nieuwe Mercedes Sprinter en de nieuwe Volkswagen Crafter. Deze modellen zijn sinds begin 2006 beschikbaar bij de dealer. In de toekomst zal het systeem ook rekening houden met het gewicht van het voertuig en de positie van het zwaartepunt. Twee belangrijke waarden voor het functioneren van het ESP®-systeem, vooral bij bedrijfswagens voor goederentransport.

Afhankelijk van de lading, kan het totaalgewicht van een lichte bedrijfswagen sterk verschillen. De positie van het zwaartepunt kan ongeveer 25% afwijken in de lengte en in de hoogte zelfs 50%. Elke verandering beïnvloedt remmen, tractie, bochten nemen en de neiging tot omslaan. In vele situaties heeft een volledig geladen bedrijfswagen met een hoog zwaartepunt een veel grotere neiging tot overstuur of tot omslaan dan een leeg voertuig. De nieuwe ladingsgevoelige controlefunctie (Load Adaptive Control - LAC) van het ESP® bepaalt de verdeling van de lading en past haar dynamische controlesystemen hierop aan. Daardoor zal de bedrijfswagen in kritieke situaties beter op de baan blijven en ook het risico op omslaan wordt hierdoor grotendeels beperkt.

Om het totaalgewicht van het voertuig te schatten, evalueert de ladingsgevoelige controle de manier waarop het voertuig reageert als het accelereert of remt. De LAC (Load Adaptive Control) bepaalt ook de "karakteristieke snelheid", die een belangrijk gegeven is voor het functioneren van het ESP®-systeem. Deze waarde omschrijft hoe het voertuig reageert op het stuurgedrag en hangt voor een groot deel af van de snelheid van het voertuig en de positie van het zwaartepunt. De eerste fase van deze variabele ESP®-interventie is nog steeds een vermindering van de motorkracht. Indien dit niet volstaat, remt deze technologie ook op elk wiel afzonderlijk. Zo wordt bij het vervoeren van een zwaar voorwerp met een hoog zwaartepunt, het risico op omslaan veel groter wanneer een bocht te scherp aangesneden wordt. Het uitgebreide ESP® stabiliseert het voertuig op een lager niveau. Bij een zwaardere belading boven de achteras kan het ook zorgen voor een veel grotere remkracht op het wegdek zonder te blokkeren. ESP® past de verdeling van de remkracht tussen de voorste en achterste as aan, afhankelijk van de belading van de assen op dat moment. Een bijkomend voordeel van dit uitgebreide ESP®-systeem, is de verlaging van de onderhoudskosten, doordat de specifieke modificaties voor het remmen per wiel de slijtage van het remsysteem verminderen.

Het systeem is geschikt voor elke lichte bedrijfswagen. Het wordt aangepast volgens de verhoudingen van elk specifiek transportvoertuig in nauwe samenwerking met de constructeur van het voertuig.

Over Bosch
De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde producent van automotive en industriële technologie, consumentenproducten en bouwtechnologie. In het belastingjaar 2004, genereerden de ongeveer 242.000 partners een verkoop van 40 miljard euro. Opgericht in Stuttgart in 1886 door Robert Bosch (1861-1942), als een "werkplaats voor precisiemechanica en elektrische techniek", omvat de Bosch Groep vandaag een netwerk voor productie, verkoop en naverkoop, met zo'n 260 dochterondernemingen en meer dan 10.000 servicecenters in meer dan 130 landen.

De speciale eigendomstructuur van de Bosch Groep garandeert zijn financiële onafhankelijkheid en ondernemingsvrijheid. Dit maakt het voor het bedrijf mogelijk om belangrijke toekomstgerichte investeringen te doen, voor het veilig stellen van zijn toekomst en om te voldoen aan de sociale verwachtingen op een manier die de geest en wil van zijn stichter weerkaatst. 92% Van de aandelen van Robert Bosch GmbH zijn in het bezit van de liefdadigheidsstichting Robert Bosch. De zakelijke eigendomsfuncties worden uitgevoerd door Robert Bosch Indsustrietreuhand KG.

Voor meer informatie en fotomateriaal:
Sterk Werk Communicatie
Maarten Klapwijk
Tel: (010) 456 78 49
Gsm: (06) 50 51 73 94
maarten.klapwijk@sterkwerk.nl