Ingezonden persbericht


Overheid maakt burgers bang

Amsterdam Anders/ De Groenen stelt morgen in de gemeenteraad vragen over de terreurcampagne die minister Donner gisteren samen met de gemeente lanceerde. Raadslid Jupijn Haffmans: 'Afgezien van de hetzerige invulling van de campagne, is het moment van lancering op zijn minst curieus, een week voor de verkiezingen. Angst maakt mensen conservatief. Ik vind deze overheidscampagne een ongeoorloofde beïnvloeding van de verkiezingen.' Jupijn Haffmans wil van het gemeentebestuur weten of zij inhoudelijk betrokken is geweest bij de campagne, waarbij bijvoorbeeld een huis-aan-huis folder wordt verspreid met onder andere de volgende tip: "Het kan zijn dat u toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden u verdacht voorkomen. Licht de politie in." Hij vraagt zich af hoe het bestuur dit kan rijmen met de veelgebezigde termen als de boel bij elkaar houden en solidariteit bevorderen. Haffmans: 'In deze terreurcampagne worden nog veel meer bizarre tips gegeven, terwijl ook wordt gezegd dat we elkaar niet moeten gaan wantrouwen. Dat lijkt me nogal tegenstrijdig.'

De landelijke en gemeentelijke overheid maken handig gebruik van de angst die mensen hebben voor het zogenaamd terrorisme en wakkeren die zelfs aan. Op deze manier kan de overheid meer bevoegdheden krijgen om haar burgers te controleren. En juist een aantal van die verruimde bevoegdheden zoals cameratoezicht en het zogenaamde preventief fouilleren zorgen voor minder vertrouwen. Amsterdam Anders/ De Groenen vindt dit een slechte zaak. De doorgeslagen roep om veiligheid heeft het niveau bereikt dat onze vrijheid wordt aangetast. Haffmans: 'We vinden het vreselijk dat zelfs het gemeentebestuur mee doet met de hetze tegen alles wat afwijkt.'

Ter illustratie:

Uit de huis-aan-huis folder:

- "Mensen die zich verdacht gedragen, worden scherp in de gaten gehouden."
- "In Nederland moet iedereen zich aan de wet houden. Ook de overheid. Om terrorisme beter te kunnen bestrijden, worden wetten aangepast."
- "Overal ter wereld werken politie en inlichtingen- en veiligheidsdiensten met elkaar samen om belangrijke informatie snel uit te wisselen. In veel Europese landen wordt de wetgeving op het gebied van terrorismebestrijding steeds verder aangescherpt."

Veel gestelde vragen op www.nederlandtegenterrorisme.nl:
- In mijn wijk wonen mensen van veel verschillende nationaliteiten. Ik ben wel eens bang dat ik naast een terrorist woon. Is dat terecht?
- Hoe herken ik een terrorist?