Gemeente Alphen aan den Rijn

& Pollux

Brede school activiteiten: Toneel in buurtcentrum Castor & Pollux

Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen van de brede scholen deelnemen aan naschoolse activiteiten. Een van deze actviteiten is 'toneel', dat in buurtcentrum Castor & Pollux wordt georganiseerd. Tijdens deze naschoolse activiteit kregen de aanwezige schooldirecteuren van wethouder Tigelaar een bord met een voor de brede school ontworpen logo om zo de herkenbaarheid te vergroten.

De scholen in de ISV wijken (het Groene Dorp, de Zeehelden-, Stromen-, Edelstenen-, Planetenbuurt) zijn zogenaamde brede scholen. Door samen te werken met welzijns-, sport-, zorg- en culturele instellingen willen zij de ontwikkelingskansen van de kinderen vergroten. Behalve op school brengen kinderen immers ook een groot deel van hun tijd thuis en in de wijk door. Voorheen organiseerden meerdere instellingen activiteiten voor kinderen. Door samenwerking en afstemming van de verschillende activiteiten in de wijk, wordt het effect daarvan vergroot.

In een brede school geven de leerkrachten onderwijs terwijl de instellingen met hen samenwerken om kinderen op allerlei manieren meer kansen te geven. Er wordt samengewerkt in het kader van naschoolse activiteiten, zorg en opvoedingondersteuning. Het doel van de naschoolse activiteiten is het bieden van een leuke, leerzame dagindeling en het vergroten van sociale vaardigheden bij de kinderen. De schoolmaatschappelijk werker vormt een laagdrempelige toegang tot de hulpverlening. Middels opvoedingsondersteuning worden Daarnaast worden ouders meer betrokken bij de ontwikkeling van hun kinderen.

De activiteiten zijn voor alle leerlingen van de brede scholen toegankelijk, maar er kan ook worden ingespeeld op problemen van specifieke groepen. Spelen en leren lopen in elkaar over. Omdat kinderen het beste weten wat zij leuk vinden, krijgen zij daarin een belangrijke stem.

De betrokken scholen liggen allen in de (directe omgeving van) ISV-wijken. Hier is bewust voor gekozen. In deze wijken wonen meer kinderen met kans op achterstanden en is verhoudingsgewijs meer sociale problematiek aanwezig dan in andere Alphense wijken.

Er zijn 8 brede scholen in ISV-wijken; in de wijk Ridderveld zijn dat An Noer, Spectrum locatie Polluxstraat, De Stromen, De Mare locatie Meteoorlaan en in het centrum Groen van Prinsterer, Samen op Weg, Het Palet en De Tamboerijn.