Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 februari 2006


Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) en Huizinga-Heringa (CU) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over de presentatie van Syriërs ten overstaan van een Syrische delegatie


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht "Syrische beambten helpen bij uitzetting" ?


2. Is het waar dat een van de Syrische delegatieleden, Ghazi Hamdaan, een hoge militaire rang heeft in Syrië? Hoe verhoudt zich dit tot zijn werkzaamheden als "immigratiedeskundige van het Syrische Ministerie van Binnenlandse zaken" ? Is het u bekend dat alle medewerkers van het departement van 'migratie en paspoorten' van het Syrische Ministerie van Binnenlandse Zaken hetzij leden van de burgerpolitie zijn, dan wel leden van de veiligheidsdienst? Is het u ook bekend dat dit departement ook een rol speelt bij het vergaren van informatie over burgers en het arresteren van burgers?


3. Is het waar dat het bezoek van Syrische beambten aan Nederland op de Syrische televisie als volgt is aangekondigd: "19 februari 2006 - Nederland nodigt uit Geheime Dienst van Syrië om verplicht de Syrische asielzoekers terug te sturen naar Syrië"?


4. Bent u bekend met de in het geheim opgenomen videobeelden van de presentatie in Zwolle, waarin te zien zou zijn dat de Syrische ambtenaren de betrokkenen die worden gepresenteerd, bevragen op hun motieven voor verblijf in Nederland? Zo ja, kunt u hier een inhoudelijke reactie op geven?


5. Bent u bereid om bij de volgende presentaties weer IND-medewerkers aanwezig te laten zijn? Zo neen, hoe kunt u dan garanderen of controleren dat tijdens de presentaties door de delegatieleden geen vragen worden gesteld die betrekking zouden kunnen hebben op een eventuele asielaanvraag in Nederland?


6. Is het waar dat er ook presentaties worden gehouden op de Unit Asiel van de IND te Zwolle? Zo ja, zou door de delegatieleden hieruit kunnen worden afgeleid dat de betrokken Syriërs hier te lande een asielprocedure hebben doorlopen?


7. Kunt u aangeven welke documenten door de IND en de Vreemdelingendienst standaard worden verstrekt aan de Syrische delegatie? Betreft dit ook de door de Vreemdelingendienst afgegeven vordering waarmee betrokkenen worden opgeroepen om in persoon te verschijnen bij de IND? Bent u ermee bekend dat op deze vordering staat gestempeld "Politie, Vreemdelingenzorg Unit Asiel"?


8 Waarom staat op deze vorderingen niet aangegeven dat de presentaties zullen plaatsvinden ten overstaan van een Syrische delegatie? Is het waar dat betrokkenen voor het eerst middels een 'flyer' die wordt uitgereikt op het kantoor van de IND ervan op de hoogte worden gebracht dat de presentatie zal plaatsvinden ten overstaan van de Syrische delegatie? Bent u met ons van mening dat betrokkenen hierdoor geen goede afweging hebben kunnen maken in hun beslissing om gehoor te geven aan de oproep van de Vreemdelingendienst?


9 Hebt u kennisgenomen van de brief van Amnesty International van 22 februari 2006 betreffende de komst van deze delegatie, waarin een vijftal vragen is gesteld over de procedure ten aanzien van de presentaties ten overstaan van de Syrische delegatie en de verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid daarin mede met oog op de aanbevelingen van de Commissie Havermans?


10 Kunt u de Kamer informeren over de beantwoording van de vragen die door Amnesty International zijn gesteld? Kunt u bij de beantwoording van die vragen betrekken de aanbevelingen van de commissie Havermans met betrekking tot het maken van afspraken met landen van herkomst, een algemene procedurebeschrijving, waarbij de rol van de verschillende actoren duidelijk is vastgelegd, de aanbeveling inzake de expliciete informatieverschaffing aan de uit te zetten vreemdeling en de aanbeveling met betrekking tot een onafhankelijke toezichtcommissie?


11. Wilt u, gelet op het belang van deze zaak, deze vragen beantwoorden voor 8 maart aanstaande, opdat de antwoorden, indien daartoe aanleiding bestaat, voorwerp kunnen zijn van een debat volgende week?


Volkskrant, 24 februari 2006, Nederlands Dagblad van 27 en 28 februari 2006
Beantwoording schriftelijke vragen nr. 2050608520
Zie: www.knntv.net


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl