Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 februari 2006

Afval Oudorp als eerste ondergronds

De betonnen afvalcocons bij de hoogbouw in Alkmaar worden vervangen door ondergrondse afvalcontainers. Donderdag 2 maart om 9.30 uur plaatst Ad Godijn de eerste ondergrondse container. Vertegenwoordigers van de pers nodigen wij graag uit hierbij aanwezig te zijn.

In de toekomst zijn er ondergrondse containers voor huishoudelijk afval en ondergrondse containers voor oud papier. Eind 2006 zijn alle cocons vervangen. De containers voor huishoudelijk afval zijn afsluitbaar. De containers voor oud-papier kunnen wel door iedere Alkmaarder gebruikt worden.

Voor elke container de beste plek
Meestal vervangt één ondergrondse afvalcontainer verschillende betonnen cocons of rekken. Waar mogelijk worden de ondergrondse containers geplaatst op de plek waar nu de inzamelplek is. Maar dikwijls moest voor de container een nieuwe plek worden gevonden. Dit heeft te maken met kabels en leidingen, of met de veiligheid bij het legen. Als er bijvoorbeeld een kinderspeelplaats in de buurt ligt, mag er geen onveilige situatie ontstaan. Ook is er op gelet dat zo weinig mogelijk parkeerplaatsen of bomen hoeven te wijken voor de nieuwe containers. Eventuele nieuwe inzamelplekken zijn na een uitgebreide inspraakprocedure bepaald.

Huidige cocons aan vervanging toe

Er is gekozen voor ondergrondse afvalcontainers omdat die er netter en mooier uitzien dan de oude afvalcocons. Bovendien zijn ze groot genoeg voor alle vuilniszakken van de omwonenden. Ook zijn ze gemakkelijker om mee te werken voor de medewerkers van de gemeente. Het gaat in heel Alkmaar om meer dan 400 containers.

Milieustraten bij winkelcentra ook ondergronds

De gekleurde bakken bij winkelcentra voor glas, textiel en papier worden ook allemaal vervangen door ondergrondse containers. Bij sommige winkelcentra is dat al gebeurd. Bijvoorbeeld bij de Saskerstraat (Koedijk), Wendelaarstraat (Alkmaar-Zuid) en Nijenburgh (Oudorp).