Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Raad stelt startnotitie herontwikkeling zwembadlocatie vast

BARENDRECHT (dinsdag 28 februari 2006) ­ Tijdens de raadsvergadering van maandag 27 februari is besloten om op de voormalige zwembadlocatie Het Keerpunt een woningbouwlocatie met mini- maal 110 woningen te realiseren. De raad stelde een startnotitie met dit voorstel van het college vast. Ruim de helft van de te realiseren woningen is bestemd voor jongerenhuisvesting. De startnotitie is bedoeld als aftrap en om de ontwikkeling van deze locatie in gang te zetten. Daarnaast stemde de gemeenteraad in met het uitzetten van een prijsvraag onder ontwerpende partijen om te komen tot een creatief ontwerp voor de te realiseren woningbouwlocatie. De gemeenteraad, een in te stellen beoordelingscommissie van deskundigen en een bewonerscommissie, bestaande uit omwonenden van de locatie, worden betrokken bij de beoordeling en selectie van de ontwerpen.

In het najaar van 2006 of uiterlijk begin 2007 wordt de spooroverkapping nabij de nieuwbouwlocatie opgele- verd. Op dit moment bevindt zich op de voormalige zwembadlocatie een parkeerplaats voor auto's van fo- renzen en een buiten gebruik gesteld handbalveld. Daarnaast is een deel van de locatie in gebruik als bouw- terrein voor de aanleg van de spoorwegoverkapping. In Barendrecht wordt in de vorm van de overkapping een uniek object in de openbare ruimte gerealiseerd. De overkapping stelt bijzondere eisen aan het inrichten van de omgeving. Om een goede aansluiting te vinden bij deze overkapping moet een vindingrijk en creatief ontwerp voor de woningbouwlocatie worden opgesteld. De gemeente Barendrecht is van mening dat een prijsvraag hiervoor de geëigende weg is. Medio 2006 komt de locatie beschikbaar voor de uitvoeringsfase. De komende periode wordt benut om ontwikkelende partijen te selecteren.

Informatievoorziening ruimtelijke ontwikkelingen
Wijzigingen in een bouwplan in Vrijenburg van twee-onder-één-kapwoningen naar appartementen is aanlei- ding geweest voor bespreking van dit onderwerp in de commissie Grondgebied en de gemeenteraad. Maan- dagavond is tijdens de raad een rapport gepresenteerd over de informatievoorziening over deze planwijzi- ging richting bewoners. Alle fracties vinden dat het gepresenteerde rapport over de `Informatievoorziening Vrijenburg-Zuid' een heldere analyse is van de gang van zaken. In de raadsvergadering is naar aanleiding van dit rapport gediscussieerd over de informatievoorziening op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen vanuit de gemeente richting gemeenteraad en burger. Alle partijen aanvaarden de motie van D66 waarin het college gevraagd wordt vóór 1 september 2006 te komen met een aanpak voor verbetering van de informa- tievoorziening op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen.

Beëdiging ombudsman van Barendrecht
Voorafgaand aan de raadsvergadering beëdigde burgemeester Van Belzen ombudsman Mr. M.H.J.M. van Kinderen en zijn plaatsvervanger voor de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2011 als om- budsman van Barendrecht. De onafhankelijke ombudsman behandelt klachten over gemeentelijke instanties, ambtenaren en/of bestuurders. Hij onderzoekt en beoordeelt of zij zich behoorlijk hebben gedragen en geeft de gemeente (dwingend) aan hoe te handelen, zowel naar de burger als naar de organisaties. De hulp van de ombudsman is voor bewoners gratis. Burgers dienen klachten overigens altijd eerst voor te leggen aan de afdeling van de gemeente waar zij over klagen.


---

Overige punten
De gemeenteraad stemde maandagavond verder unaniem in met de voorwaarden voor het instellen van een weekmarkt in Carnisselande per 1 juli 2007 en het verhogen van de marktgeldtarieven tot een bedrag van 366 per 1 januari 2007 voor de weekmarkt op het Binnenhof en in Carnisselande. Tevens stelde de raad het Milieuprogramma 2006 vast, dat aangeeft welke in het Milieubeleidsplan 2003-2006 geplande activiteiten in 2006 worden uitgevoerd.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht