VVD


28-2-2006

Van Baalen: uitstel openen grenzen voor Oost-Europese werknemers verzwakt Nederlandse economie

VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen heeft vandaag bij een werkontbijt van FNV-Bondgenoten te Amsterdam een snelle openstelling van de Nederlandse arbeidsmarkt voor werknemers uit de nieuwe Oost-Europese EU-lidstaten bepleit.

Openstelling van de Nederlandse arbeidsmarkt per 1 mei aanstaande voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten geeft Nederland een sterk voordeel ten opzichte van de achterblijvers, zoals Frankrijk, Duitsland en België. De Nederlandse arbeidsmarkt kan zich daarmee sneller aan de gewijzigde omstandigheden aanpassen dan bijv. de Duitse. Concurrentie op basis van een gezonde
prijs-kwaliteitverhouding is goed voor de Nederlandse economie als geheel. Sectoren, zoals de tuinbouw, de bollen, de bouw, transport & logistiek, etc. zullen profiteren van de instroom van gemotiveerde werknemers uit Oost-Europa. Lege plekken worden ingevuld en legalisering betekent ook beter kunnen aanpakken van misstanden en illegaliteit. De VVD wil een effectieve aanpak van deze kwalijke praktijken en schijnconstructies en een gezonde concurrentie op een vrije arbeidsmarkt. Wie wil wachten tot 2011, wanneer de arbeidsmarkt sowieso opengaat, verzwakt de Nederlandse economie. CDA, PvdA, GroenLinks en SP kijken alleen maar in de achteruitkijkspiegel en willen met een verregaande regelzucht het onvermijdelijke tegenhouden. Zij beseffen onvoldoende dat van uitstel geen afstel komt.

Voor nadere informatie: J.vbaalen@tweedekamer.nl

Dinsdag 28 februari 2006