Provincie Groningen

verkeersveilig Groningen Ruim 51 miljoen euro in 2006 voor een bereikbaar en verkeersveilig Groningen 28 februari 2006

Het college van GS heeft vandaag het uitvoeringsprogramma 2006 van de Brede Doeluitkering (BDU) verkeer en vervoer vastgesteld. Een van de ambities van de provincie is zorgen voor een bereikbaar en verkeersveilig Groningen. Om deze doelstellingen te realiseren ontvangt de provincie jaarlijks van het Rijk een doeluitkering Verkeer en Vervoer, de zogenaamde Brede Doeluitkering Verkeer en Vervoer (BDU). De BDU bedraagt in 2006 EUR 51.435.000.

Onder voorbehoud van goedkeuring door provinciale staten stelt het college van GS voor
in 2006 ca. EUR 40 miljoen te besteden aan het openbaar vervoer en ongeveer EUR 10 miljoen aan regionale verkeer- en vervoersprojecten. De bijdrage aan het openbaar vervoer is fors, maar daardoor bestaat er wel een basisvoorziening in de hele provincie en blijft ook het platteland bereikbaar en leefbaar. Gedeputeerde staten stellen voor de bijna EUR 10 miljoen breed in te zetten in 2006. Enkele voorbeelden van projecten:

- de rotonde in de N367 (weg Winschoten - Pekela's) bij de aansluiting bedrijventerrein West.

- een bijdrage voor de ombouw van de aansluiting N367-A7 nabij Winschoten

- een bijdrage in de aanpak van het ongelijkvloers maken van de knoop west/noord Ringweg Groningen.

- een bijdrage aan het transferium bij Haren
- een bijdrage voor de herinrichting van het Boterdiep Westzijde in Zuidwolde

Daarnaast stelt het college van GS voor om met behulp van de doeluitkering ook tal van kleine, veelal plaatselijke acties te steunen. Voorbeelden hiervan zijn: verbetering van de verkeersveiligheid bij de Eexterbasisschool in de gemeente Scheemda of de aanleg van een fietsstrook op de Carolieweg in de gemeente Marum. Daarnaast willen GS middelen beschikbaar stellen aan de regiopolitie Groningen voor communicatieactiviteiten rond de verkeershandhaving. Een deel van de BDU reserveert het college van GS voor grote projecten die in de nabije toekomst gaan spelen.

28 februari 2006