Provincie Groningen

Vulpes-Vulpes Overeenstemming over oplossing vervuilde grond Vulpes-Vulpes 28 februari 2006

De provincie Groningen, gemeente Pekela en ingenieursbureau Arcadis hebben vandaag overeenstemming bereikt over de oplossing voor de sanering van de vervuilde grond bij schietsportcentrum Vulpes Vulpes in de gemeente Pekela.
In de afgelopen periode is nader onderzocht wat de actuele omvang van het probleem is, waar de verontreiniging aanwezig is en in welke mate en welke maatregelen denkbaar zijn om het schietterrein uiteindelijk in z'n geheel aan de wettelijke normen (uit het Bouwstoffenbesluit) te laten voldoen.

Dit onderzoek en het overleg tussen de betrokken partijen hebben ertoe geleid dat er nu een concreet uitvoerings- en financieringsplan ligt waarover alle betrokkenen het eens zijn. Bij die betrokkenen hoort ook het bedrijf Arcadis dat destijds een groot deel van de betreffende grond heeft geleverd. Arcadis heeft het vanuit die rol in het verleden op zich genomen om het uitvoeringsplan op te stellen. Bureau Arcadis hecht veel belang aan de oplossing van dit probleem en is daarom bereid om 75.000 euro bij te dragen. Daarnaast draagt de provincie Groningen 25.000 euro bij. De totale kosten van de uitvoering van deze oplossing bedragen 100.000 euro. Daarnaast zal worden bekeken of er tevens mogelijkheden zijn om het bedrijf DGW op een of andere manier bij te laten dragen aan de oplossing. Hierover vindt momenteel met betrokkenen overleg plaats. De te nemen maatregelen en het monitoringsprogramma zullen onder toezicht van de gemeente Pekela en de provincie Groningen worden uitgevoerd.

Oplossing
De oplossing bestaat uit de afvoer van de partij grond (2000 m3) waarvan vaststaat dat het gehalte aan minerale olie/zware metalen zo hoog is dat ook op termijn niet aan de wettelijke milieueisen voldaan kan worden. Voor andere delen van de betreffende grond is afvoer niet nodig. Voor die grond wordt op het terrein een monitoringsysteem ingericht om te kunnen volgen hoe de verdere afbraak van de vervuiling op natuurlijke wijze gestalte krijgt. Dat er sprake is van natuurlijke afbraak is gebleken uit een recent in opdracht van Arcadis uitgevoerd aanvullend onderzoek.

De verwachting is dat het terrein op termijn zal voldoen aan de geldende milieunormen. Voor het monitoringsprogramma is een periode van 8 jaren uitgetrokken. De uitvoering van de sanering start zo spoedig mogelijk.

Historie problematiek Vulpes Vulpes
Eind jaren negentig zijn plannen ontwikkeld voor de herinrichting van het schietterrein van de schietvereniging Vulpes Vulpes in de gemeente Pekela met onder meer een verhoging van de afschermende dijken. Voor deze herinrichting is ca 160.000 ton grond aangevoerd. Na onderzoek door de VROM inspectie in 2000 bleek dat het ging om vervuilde grond. Er bleek echter geen risico te zijn voor de volksgezondheid en het omringende milieu. Na een periode van intensief overleg tussen de betrokken partijen is vandaag overeenstemming bereikt over de oplossing voor de sanering van de partij grond. Met deze oplossing wordt bereikt dat de situatie bij Vulpes Vulpes in overeenstemming wordt gebracht met de wettelijke eisen die daarvoor gelden.

28 februari 2006