Provincie Utrecht

Provincie gaat grondwaterkwaliteit verder verbeteren

28-2-2006 -

Het grondwater rond de 31 winningen, die de provincie Utrecht heeft voor drinkwater, is van voldoende kwaliteit. Om de kwaliteit nog verder te verbeteren en het water te blijven beschermen tegen mogelijke verontreinigingen, voert de provincie preventieve acties uit. "Het water dat uit de kraan komt is uitstekend", zegt gedeputeerde J. Binnekamp. "Het heeft nooit te lijden onder een eventuele lagere kwaliteit van het grondwater". Waar nodig wordt het water zorgvuldig gezuiverd.

De provincie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het grondwater dat gebruikt wordt voor de winning van drinkwater. Uit de Rapportage grondwaterbescherming 2004/2005 blijkt dat het onttrokken grondwater van voldoende kwaliteit is, maar dat de kwaliteit wel een lichte achteruitgang laat zien.. Dat heeft te maken met verontreinigingen uit het verleden, die soms pas jaren later meetbare effecten hebben op het onttrokken grondwater.

Preventieve acties
In 2004 en 2005 heeft de provincie verschillende acties ondernomen om verontreiniging van het grondwater te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de Bethunepolder. Daar heeft de provincie het gebruik van bestrijdingsmiddelen verboden vanwege de bijzondere kwetsbaarheid van het gebied. De provinciale handhavers houden hierop toezicht.

Maatregelen 2006
De provincie wil met gemeenten een Praktijknetwerk Duurzaam Terreinbeheer provincie Utrecht opzetten. Dit netwerk wordt momenteel door de provincie opgestart samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Vallei en Eem en Hydron Midden-Nederland. Verdere aandachtspunten voor 2006 en 2007zijn onder andere:
* reductie van bestrijdingsmiddelengebruik door akkerbouwers en fruittelers;

* opstellen van adviezen voor onkruidbeheer in grondwaterbeschermingsgebied Bethunepolder;
* bewoners in grondwaterbeschermingsgebieden leren tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen;

* gebiedsgerichte acties: de grootste knelpunten zichtbaar maken en overtredingen aanpakken.

Meer informatie: Evelien ten Bosch, telefoon 030 258 2434

Laatst gewijzigd op 28-02-2006. Paginabeheer: Evelien ten Bosch