Socialistische Partij

Sloop Nieuw Crooswijk `verdient' eerste Prijs voor Monumentale Verspilling

28-02-2006 * De sloop van gerenoveerde woonblokken in de Rotterdamse wijk Nieuw Crooswijk is verkozen tot schoolvoorbeeld van verkeerd omgaan met publieke middelen. De SP had een wedstrijd uitgeroepen waar mensen geldverkwisting konden aanmelden en hield een verkiezing op haar website. De eerste Prijs voor Monumentale Verspilling is vandaag door SP-Kamerlid Arda Gerkens en Crooswijkers Nel en Jan de Groot uitgereikt aan het bestuur van Rotterdam. De verantwoordelijke wethouder Bolsius nam de prijs in ontvangst: een vergulde hand met een gat erin.

De sloop van goede en betaalbare woningen in Nieuw Crooswijk won een nek-aan-nekrace met een geluidsscherm in Heeze dat 15 miljoen euro kostte maar twee meter te laag bleek om effect te hebben. In totaal worden 1.800 van de 2.100 woningen in Nieuw Crooswijk gesloopt, om plaats te maken voor 1.500 middeldure of dure koopwoningen. Het gevolg zal zijn dat het grootste deel van de huidige bewoners niet kan terugkeren. Ondanks de formele `terugkeergarantie' zullen de nieuwe woningen voor velen simpelweg te duur blijken te zijn. Een groot deel van de woningen is in 1991 nog gerenoveerd.

Buurtbewoners protesteren al jaren tegen de voorgenomen sloop, maar vinden geen gehoor bij het stadsbestuur. Ze zien de sloop van de woningen die nog in prima staat verkeren als kapitaalvernietiging en een bedreigen van het karakter van de buurt. Niet alleen de woningen maar ook de sociale verbanden in de buurt dreigen het loodje te leggen. Bouwkundig calculator Wijnand Rijnders schat de financiële omvang van de sloop alleen al op een slordige 175 miljoen euro.

Nel en Jan de Groot en Tweede-Kamerlid Arda Gerkens (vrnl) Nel en Jan de Groot en Tweede-Kamerlid Arda Gerkens (vrnl)

Vanmorgen heeft SP-Kamerlid Arda Gerkens het echtpaar Nel en Jan de Groot, Crooswijkse actievoerders van het eerste uur, per limousine thuis afgehaald. Samen gingen zij naar het stadhuis, waar ze werden opgewacht door een erehaag van SP-activisten en de muzikanten Bertus & TJ. Na nogmaals hun verhaal te hebben gedaan, overhandigden zij de eerste Prijs voor Monumentale Verspilling aan verantwoordelijk wethouder Bolsius. Hij kreeg een mooie beeldje van een vergulde hand met een gat erin. Bolsius probeerde op weinig overtuigende wijze alsnog te vertellen waarom sloop van goede woningen toch het beste voor iedereen was, maar daar hadden de Nieuw Crooswijkers geen boodschap aan.

Kijk ook naar de reportage die onlangs gemaakt werd over de wijk Nieuw-Crooswijk:

Je kunt hem ook in groot formaat bekijken.