NLR geeft invulling aan beleid minister Brinkhorst

Nat. lucht- en ruimtevaartlab

VIVACE: maatwerk van vliegtuigen

Het NLR neemt deel aan een internationaal en multidisciplinair project om vliegtuigen snel en flexibel te ontwerpen, afhankelijk van de specifieke wensen van een klant. Een belangrijk principe van dit zogenaamde VIVACE-project (Value Improvement through a Virtual Aeronautical Collaborative Enterprise) is de integrale aanpak van het ontwerpproces. Dit houdt in dat bepaalde wensen van een klant doorvertaald worden naar aanpassingen op bijvoorbeeld aërodynamisch gebied.

Het motto van VIVACE 'design together, gain together' illustreert dat dit doel slechts bereikt kan worden door samenwerking vanaf het beginstadium van technologische instituten, universiteiten en industrie. Tijdens een stakeholdersdag begin februari kon de Nederlandse industrie de behoefte aan kennis op dit gebied terugkoppelen aan het NLR, dat op basis daarvan gerichte kennis kan opbouwen. Aanwezig waren Stork Fokker AESP, ADSE, Dutch Space, ELDIM en Nedtech.

VIVACE loopt van 2004 tot 2007 en er werken ruim zestig partners uit heel Europa aan mee. Het NLR is betrokken bij alle deelprojecten op het gebied van vliegtuigen, motoren en 'advanced capabilities'. Het VIVACE-project wordt mede gesubsidieerd door de EU.

Amsterdam, 28 februari 2006