Gemeente Tilburg

28-2-2006
Bijna 7 miljoen voor structureel onderhoud wegen, groen, riolering Onderhoudsstrategie 2006-2010

Het gaat goed met de onderhoudskwaliteit van het openbare gebied. De kwaliteit van het wegmeubilair, de openbare verlichting, de groen- en speelvoorzieningen, de riolering en de waterhuishouding etc. is aanzienlijk verbeterd en zelfs goed te noemen.

Dit blijkt uit de nota Vastgoedbeheer PLUS die afgelopen dinsdag 21 februari 2006 werd vastgesteld. We kunnen constateren dat de onderhoudsstrategie van de afgelopen jaren, gebaseerd op de nota Vastgoedbeheer uit 2000, zijn vruchten heeft afgeworpen, aldus Els Aarts-Engbers wethouder Verkeer en Vervoer. Het is zaak om dat bereikte niveau nu op peil te houden.

Twee toekomstscenario's
In de nota zijn twee toekomstscenario's gemaakt voor de periode 2006 tot en met 2010.
Het meest wenselijke (en dus luxe) model vergt voor de gehele periode tot en met 2010 in totaal 27,5 miljoen extra voor de onderhoudsbegroting van Openbare Werken Tilburg. Dat komt neer op een gemiddelde van 6,9 miljoen per jaar.
Het wat soberdere model (minder hoge kwaliteitsnorm) vergt voor de periode 2006 tot en met 2010 in totaal 8,8 miljoen. Dit komt neer op gemiddeld 2,2 miljoen per jaar.
Het is in ieder geval duidelijk dat zonder extra middelen de kwaliteit van het openbaar gebied weer achteruit gaat, en de problemen in de toekomst steeds groter zullen worden, zegt wethouder Aarts.

Andere elementen
Aan enkele specifieke onderwerpen wordt in de nota bijzondere aandacht besteed. Een ervan is het probleem van de weg- en trottoirverharding die door boomwortels omhoog worden gedrukt. Bij 8000 bomen (Tilburg heeft in de bebouwde kom ca 100.000 bomen) is van zogenaamde wortelopdruk sprake. In het kader van een nieuwe bomennota zal hiervoor zo spoedig mogelijk een actieplan, bijvoorbeeld een tienjarenplan, worden ontwikkeld.

Het vervolg
Van 2006 tot en met 2010 zal er sprake zijn van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college van B&W. De huidige nota Vastgoedbeheer PLUS kan bij het uitstippelen van de gemeentelijke strategie en speerpunten voor de komende periode een belangrijke rol spelen.