Gemeente Amsterdam

Tentoonstelling Mijn hoofddoek in Amsterdam

28 februari 2006
---

"Bij het kiezen van mijn hoofddoek let ik op de tijd die ik heb en mijn bui. Als ik vrolijk ben neem ik een zwarte, als ik down ben kies ik felle kleuren" vertelt een jonge Amsterdamse op de tentoonstlling Mijn Hoofddoek in het Amsterdams museum.

"Soms heb ik een bad hoofddoek day" vertelt een jonge Amsterdamse moslima bij haar kast vol hoofddoeken. Het zijn van die dagen waarop er bijvoorbeeld een vouw in haar doek zit waardoor het niet mooi rond om het hoofd valt.

mijn hoofddoek

Portretten

De tentoonstelling "Mijn hoofddoek" laat diverse gefilmde portretten zien waarin jonge moslima's aan het woord komen over het dragen van hun hoofddoek. Door moslima's wordt er individueel veel met de hoofddoek geexperimenteerd. Zo wordt bijvoorbeeld de hoofddoek afgestemd op de gelegenheid op straat, op werk, of in de sportschool, met allerlei mooie kleuren, stoffen en vormen.

Hulp

Voor de tentoonstelling "Mijn hoofddoek" verzamelde het museum verhalen, uitspraken en een groot aantal hoofddoeken die moslima?s persoonlijk aan het museum hebben uitgeleend. Zij kwamen bij de opbouw helpen de hoofddoeken op de juiste manier van dragen te presenteren. Hun verhalen vormen een beeld van de relatie die jonge vrouwen in Amsterdam hebben met hun hoofddoek. Hoofddoeken die worden gedragen door vrouwen als symbool voor hun islamitische geloofsoverweging.

De tentoonstelling staat nog tot 14 mei in het Amsterdams Historisch museum.

Tentoontelling

Datum: van 16 februari tot 14 mei Tijd: 10:00 tot 17:00 Info: www.AHM.nl