Gemeente Kollumerland

PERSBERICHT

PB 12 / 2006

Sterk minimabeleid Kollumerland c.a. en Achtkarspelen

Kollum, 28 februari 2006

De wethouders A. Veenstra en R. Schaafstal van resp. de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. zijn van mening dat er door de minima te weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om hun inkomen aan te vullen. Het is al een tijd een veelbesproken onderwerp in Nederland. De minima in ons land moeten met relatief minder inkomsten de steeds hogere kosten betalen. Dit betekent dat deze groep van de bevolking vaker en sneller tegen betalingsachterstanden aanloopt. De beide gemeenten vinden dit geen goede ontwikkeling en doen er daarom zoveel mogelijk aan om deze problematiek in hun gemeenten aan te pakken. De beide wethouders zullen vooral inzetten op informatie verstrekking.
Een mogelijkheid is om een armoedeplatform op te richten waar informatie over en weer kan worden uitgewisseld.

Wat bieden de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a.? (In alle gevallen geldt dat de inwoners een maximaal inkomen mogen hebben tot 110% van het wettelijke minimum loon.)

1. Inwoners van 65 jaar en ouder, gehandicapten en chronisch zieken kunnen per jaar 100,-- per persoon ontvangen voor onbenoembare kosten;
2. Inwoners kunnen gebruik maken van de Lauwerspas. Per jaar kunnen zij dan 70,-- per persoon ontvangen om deel te nemen aan culturele- en sportactiviteiten. Bovendien ontvangen zijn bij aangesloten winkels en bedrijven in de vier NOFA-gemeenten aantrekkelijke kortingen;

3. Inwoners krijgen een korting van 5,19 per persoon op de basisverzekering van de nieuwe Zorgverzekeringswet. Op een eventuele aanvullende verzekering ontvangen zij een korting van 8,70 per persoon. (Het eigen vermogen voor een echtpaar mag niet hoger zijn dan 10.360,00 en voor een alleenstaande niet hoger dan 5.180,--.).

Voor een gezin met twee kinderen en een echtpaar van 65 jaar of ouder betekenen deze maatregelen al snel een besparing van respectievelijk 51,11 en 56,11 per maand!

Natuurlijk kan deze groep inwoners ook gebruik maken van de bijzondere bijstand. Deze vergoedt in bijzondere situaties noodzakelijke kosten die gemaakt moeten worden. Met dit beleid willen de beide wethouders er voor zorgen dat het geld wat hiervoor door het 't Rijk beschikbaar wordt gesteld daadwerkelijk de minima te bereiken.


---
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.