Gemeente Kollumerland

PERSBERICHT

PB 13 / 2006

Gratis spaarlampen en adviezen voor minima Kollumerland c.a.

Kollum, 28 februari 2006

De minima in de gemeente Kollumerland c.a. kunnen jaarlijks ongeveer 156,- besparen op energielasten, zonder een cent te investeren. De deelnemers krijgen gratis een energiebox ter waarde van 40,-, met daarin onder meer spaarlampen en een tijdklok. Naast het persoonlijke advies aan huis wordt per woning ook gemiddeld 75,- aan energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Woningcorporaties zullen voor eigen rekening vaak extra maatregelen nemen. Al met al kunnen de jaarlijkse energielasten voor de betrokken huishoudens met ongeveer 156,- worden beperkt.

Na de zomer van 2006 gaat Energieke Daden, een nieuw project van de Milieuadviesdienst, de stichting Collusie, die de organisatie gaat begeleiden en veertien gemeentes, van start met dit project. Naast de gemeente Kollumerland c.a. zijn de andere gemeenten Harlingen, Franekeradeel, Menaldumadeel, het Bildt, Ferwerderadeel, Leeuwarderadeel, Vlieland, Terschelling, Dantumadeel, Dongeradeel, Schiermonnikoog, Boarnsterhim en Ameland. Dit is een heel groot gebied met meer dan 7.000 minima (het jaarinkomen mag niet hoger zijn dan 12.900,-). Hiervan kunnen 2.000 huishoudens worden geholpen. Binnenkort wordt bekend hoe mensen zich kunnen opgeven.

De groep huishoudens waarop men zich richt zit doorgaans in een vicieuze cirkel: ze hebben geen geld voor dure energiebesparende maatregelen, maar ze krijgen wel een steeds hogere energierekening. Ze bewonen vaak oudere, slecht geïsoleerde woningen. Deze huishoudens geven vaak minder geld uit voor isolatie of energiezuinige apparaten. Daar staat tegenover dat zij de financiële voordelen van energiebesparing goed zouden kunnen gebruiken. De energieprijzen stijgen jaarlijks fors. Naar verwachting zal de energierekening dit jaar van een doorsnee huishouden met 120,- stijgen alleen als gevolg van hogere aardgasprijzen. Energieke Daden wil adviseurs werven onder herintreders, langdurig werkelozen, ouderen en studenten. Zij krijgen een speciale opleiding. Als het project een succes wordt, krijgt het een vervolg in de hele provincie.


---
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.