Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 28 februari 2006

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 14 februari 2006. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Evaluatie Abcouder feestweek.
Toelichting:
Er heeft op 27 oktober 2005 een gesprek plaatsgevonden tussen de stichting Feestelijkheden Abcoude (SFA), de politie, de brandweer, de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis, medewerkers van busmaatschappij Connex Groep en de gemeente omtrent de Abcouder feestweek 2005. Bijgevoegd treft u te uwer informatie een verslag van dit gesprek met daarin verwerkt de 'naar aanleiding van' opmerking van het bestuur van de SFA.
Ambtelijk advies:
Voor kennisgeving aannemen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Zodra de overeenkomst met de SFA expireert zal indringend moeten worden gesproken over een andere opzet van de feestweek en de doorberekening van gemeentelijke kosten.

3. Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening. Toelichting:
Wijzigingsvoorstel voor artikel 2.1.5.2 Aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de raad voor te stellen de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening vast te stellen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Verzoek van Garage Petrogas om ontheffing voor het mogen inrijden van de Hoogstraat te Abcoude in beide richtingen met vrachtauto´s in geval van calamiteiten. Toelichting:
Op 27 januari is het verzoek van de Garage Petrogas ingekomen om ontheffing voor 5 vrachtauto´s voor het mogen inrijden van de Hoogstraat te Abcoude in beide richtingen in geval van calamiteiten. Aangezien de firma Petrogas ingeschakeld wordt als er een voertuig weggesleept moet worden bij een ongeval of een calamiteit aan de in de ontheffing genoemde voertuigen met de daarin genoemde kentekennummers (Iveco 80E/3.6; ML100E18/P met kenteken BR-BF-21; Iveco ML80E15/75 met kenteken BF-BN-11; Mercedes-Benz, 970.26 met kenteken BN-GS-19; Iveco 100E; ML100E18D/P met kenteken BP-FN-42; Chevrolet K3500 met kenteken BP-FN-54)ontheffing verlenen om het verbod ingevolge verkeersteken C07 (gesloten voor vrachtauto´s) welke is ingesteld voor één richting in de Hoogstraat te Abcoude te mogen negeren.
Ambtelijk advies:
Ontheffing verlenen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Dat de ontheffing louter bedoeld is voor calamiteiten in de sfeer van ernstige ongevallen, brand of anderszins moet extra worden benadrukt.


---

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Stand van Zaken Bestemmingsplan Derde Brug. Toelichting:
Wethouder Doorn heeft op 16 februari per mail gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot het bestemmingsplan derde brug. In bijgaande memo wordt e.e.a. uiteen gezet. Ambtelijk advies:
Kennis nemen van de stand van zaken.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Mediation Meerbad.
Toelichting:
Tussen het college van B&W en de Vereniging de Lage Wal bestond verschil van meining over:
-de hoogte van de grondprijs voor het plandeel Noord.
-de rechten van de Lage Wal t.a.v. de ontwikkeling van plandeel Zuid. D.m.v. een mediationprocedure is getracht deze geschilpunten op te lossen. Partijen menen dat zij daarin zijn geslaagd.
Voorgesteld wordt accoord te gaan met bijgaande vaststellingsovereenkomst. Ambtelijk advies:
Accoord gaan met de Vaststellingsovereenkomst Meerbadterrein als uitkomst van de mediation tussen de Vereniging de Lage Wal en gemeente Abcoude. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met dien verstande, dat richting de Vereniging de Lage Wal duidelijk moet worden gecommuniceerd, dat geen enkel recht kan worden ontleend aan het eventueel doen van een marktconform bod op de gronden aan de zuidzijde. Ten aanzien van de zuidkant wil de gemeente de handen volledig vrij houden. Wethouder Van den Heerik kan zich niet vinden in de uitkomsten van de mediation.

3. Plaatsing reclamemast langs de A2.
Toelichting:
Op 25 oktober 2005 heeft u besloten de vrijstellingsprocedure ex art.19, lid 1 WRO te starten voor het oprichten van de reclamemast op de locatie C (de meest noordelijke situering binnen de bebouwde kom langs de A2). Bij het onderzoek naar de uitvoerbaarheid blijkt de mast, in hoofdzaak door de hoogte van het geluidsscherm, een hoogte van 35 meter te moeten krijgen. Uit een separaat onderzoek naar de benodigde hoogte op locatie B (tennisvelden) blijkt een lichte reductie op de hoogte mogelijk doch deze is gezien de totale hoogte niet van doorslaggevend belang. Ambtelijk advies:
Vooralsnog vasthouden aan de locatie C als de meest gunstige locatie. Omwonenden uitnodigen voor een inspraakavond onder toezending van de rapportage van Interbest. Als omwonenden aan te merken de bewoners van Ds Bleekerhof nummer 29 t/m 45 oneven; Molenwetering 6 t/m 9 en Elzenbosch 1 en 3.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Overkapping en te hoge erfafscheiding op het perceel Groeneveltstraat 8 te Baambrugge. Toelichting:
Naar aanleiding van een klacht is geconstateerd dat op het perceel Groeneveltstraat 8 te Baambrugge een overkapping en een erfafscheiding in de voortuin zijn gebouwd. Legalisering door middel van vrijstelling ligt niet in de rede, omdat er sprake is van strijd met het vigerende bestemmingsplan. De erfafscheiding is tevens in strijd met de Bouwverordening. Daarnaast zou legalisering een onwenselijk precedent scheppen. Nu legalisering niet in de rede ligt kan handhavend worden opgetreden. Er is sprake van een achterom.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt handhavend op te treden tegen de te hoge erfafscheiding en de overkapping. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


5. Aanvraag bouwvergunning voor een schapenschuur annex berging op het perceel West Kanaaldijk 1 / Velterslaan te Abcoude.
Toelichting:
Op grond van het geldende bestemmingsplan is een aanlegvergunning vereist voor o.a. het wijzigen van waterlopen en het planten van houtachtige of kruidachtige gewassen. Het bouwen mag alleen ten behoeve van de agrarische bestemming. De aanlegvergunning kan zonder belemmering worden verleend. Voor het bouwen zal vrijstelling moeten worden verleend van de bepalingen van het geldende bestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Nigtevecht. Planologisch zijn er geen belemmeringen om de benodigde medewerking te verlenen. Ambtelijk advies:
Aanlegvergunning verlenen voor het inrichten van een natuurperceel annex schapenweide. Bouwvergunning verlenen voor de schapenschuur met toepassing van vrijstelling van het bestemmingsplan indien geen zienswijze worden ingebracht. Bij zienswijzen zal nader worden geadviseerd.
B&W-besluit:
Aanhouden tot 14-3.

6. Bezwaar tegen de weigering bouwvergunning voor het uitbreiden van een woning aan de Molenweg 16 te Abcoude.
Toelichting:
Het bezwaarschrift is ter advisering voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften. De commissie stemt in met de geconstateerde strijdigheid met het bestemmingsplan. De commissie is echter van mening dat de vrijstellingsmogelijkheid van artikel 19, lid 3 WRO toepasbaar is en ook in procedure zou moeten worden gebracht. De commissie is het niet eens met het verweer van de gemeente dat het niet wenselijk is artikel 19, lid 13 toe te passen omdat het hier om een recent bestemmingsplan gaat. Deze motivering is onvoldoende. Voorgesteld wordt dan ook de motivering aan te vullen met de uitspraak dat geen vrijstelling wordt verleend van de kernbepalingen uit bestemmingsplannen. Ambtelijk advies:
Conform het advies van de commissie bezwaarschriften appelant in zijn bezwaren ontvankelijk verklaren. In afwijking van het advies van de commissie het bestreden besluit in stand te laten doch aanvullen met de in het advies aangegeven motivering. B&W-besluit:
Wordt aangehouden tot 14-3.

7. Verkeersmodellenstudie Rondweg Abcoude-zuid. Toelichting:
In de verkennende verkeersstudie ´Rondweg Abcoude` zijn op basis van ¨het voorkeursscenario uit het Beleidsplan Verkeer en Vervoer de effecten onderzocht van de aanleg van een rondweg tussen de Broekzijdselaan en Lange Coupure en de aanleg van een rondweg tussen de Broekzijdselaan en Burg. des Tombeweg. De directe effecten van deze varianten zijn weliswaar onder andere een lagere verkeersdruk in het centrum, maar ook hoge investeringen. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt bijgevoegde informatie ter kennisneming aan te nemen en te besluiten geen verder onderzoek uit te voeren naar deze ontsluitingsvariant. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De commissie VROM informeren.

PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik


1. Splitsing Piet Mondriaan Gebouw in appartementsrechten. Toelichting:
Voor de verkoop van het harmoniegedeelte aan de Harmonie is het noodzakelijk dat het Piet Mondriaan Gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten. Er zijn gesprekken gevoerd met de heer Van Geest. De geschatte kosten bedragen voor de splitsing in totaal ongeveer 10.050,- exclusief BTW. Indien mocht blijken dat de geraamde benodigde uren overschreden zullen gaan worden, zal de gemeente Abcoude hiervan vroegtijdig op de hoogte worden gesteld door de heer Van Geest. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt opdracht te verstrekken aan de heer A.J. van Geest (Van Geest Beheer B.V.) voor splitsing van het Piet Mondriaan Gebouw in appartementsrechten. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


2. Budgethoudersregeling Abcoude.
Ambtelijk advies:
De budgethoudersregeling vast te stellen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Stand van Zaken Riolering Buitengebied. Toelichting:
Wethouder Doorn heeft op 16 februari per mail gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot de kosten riolering buitengebied. In bijgaande memo wordt e.e.a. uiteen gezet. Ambtelijk advies:
Kennis nemen van de stand van zaken m.b.t. kosten riolering buitengebied. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Kapvergunningaanvraag 1 berk Theodorus de Leeuwlaan 12. Toelichting:
Op 16 januari 2006 is een verzoek om vergunning voor het kappen van 1 berk in de tuin van de Theodorus de Leeuwlaan 12 te Abcoude. De berk is te groot voor de kleine tuin en veroorzaakt overlast voor de buren. Het hoofd Buitendienst A. Bakker heeft positief geadviseerd. Er zijn geen weigeringsgronden (art. 4.3.3a APV) waardoor de kapvergunning kan worden verleend. Na publicatie in de VAR van 02-02-2006 zijn geen zienswijzen binnengekomen. Ambtelijk advies:
Kapvergunning verlenen voor 1 berk, Theodorus de Leeuwlaan 12 te Abcoude. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Kapvergunningaanvraag 1 berk en 1 den, Laan van Binnenrust 5 te Abcoude. Toelichting:
Op 24 januari 2006 is een verzoek binnengekomen voor het kappen van 1 berk en 1 den in de achtertuin van de Laan van Binnenrust 5 te Abcoude. De amerikaanse eik is te groot voor de standplaats en veroorzaakt overlast voor de buren. Het hoofd Buitendienst A. Bakker heeft positief geadviseerd. Er zijn geen weigeringsgronden (art. 4.3.3a APV) waardoor de kapvergunning kan worden verleend. Na publicatie in de VAR van 02-02-06 zijn geen zienswijzen binnengekomen. Ambtelijk advies:
Kapvergunning verlenen voor 1 berk en 1 den, Laan van Binnenrust 5 te Abcoude. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn


1. Handhavingsbeleid kwaliteit kinderopvang. Toelichting:
Gemeenten in de GGD regio Midden Nederland hebben samen met de GGD een concept lokaal handhavingsbeleid kwaliteit kinderopvang opgesteld in 2005. De nieuwe wet Kinderopvang gaf een nieuwe invulling van het toezicht, dat gemeenten moeten uitvoeren. De GGD voert inspecties uit; de gemeente zorgt voor de acties, die hieruit voortkomen. Het handhavingsbeleid legt vast hoe de acties, voortvloeien uit de inspecties kunnen worden uitgevoerd en hoe gemeente en GGD hierbij samenwerken. Ook geef het informatie aan kinderopvanginstellingen hoe hun kwaliteit wordt gehandhaafd.
Ambtelijk advies:

1. De notitie handhavingsbeleid kwaliteit kinderopvang Abcoude vaststellen.
2. De notitie ter kennisname brengen van de raadscommissie Maatschappelijke Zorg B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


2. Project Maatschappelijk nuttig werk.
Toelichting:
Met het project "maatschappelijk nuttig werk in Abcoude" wordt door de gemeente Abcoude een stap gezet om het zgn. granieten bestand, dat in het verleden geen prioriteitsgroep is geweest, nu te activeren naar maatschappelijk nuttig werk binnen de gemeente Abcoude. Ambtelijk advies:
Akkoord te gaan met het project.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Schriftelijke vragen SVAB over het politiek testament. Toelichting:
De heer Kok heeft namens de SVAB schriftelijke vragen gesteld over de verspreide brochure. Deze ware te beantwoorden conform bijgevoegd concept. Ambtelijk advies:
Vragensteller beantwoorden conform bijgaand concept-antwoord. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Het antwoord zal op enkele punten nog wat worden aangepast.
4. Uitbreiding Onderwijsleerpakket obs Piet Mondriaan 11e groep. Toelichting:
De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het Onderwijshuisvestingsprogramma 2004 het krediet beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van het PMGgebouw voor de 10e en 11e groep en het krediet voor de 1e inrichting van het lokaal voor de 10e groep. Op basis van het leerlingenaantal kon het uitbreiding voor de 1e inrichting van het 11e lokaal niet eerder dan voor 2006 worden gehonoreerd. Verzuimd is evenwel deze uitbreiding formeel in het Huisvestingsprogramma 2006 op te nemen. Wel was het noodzakelijke krediet opgenomen in het investeringsschema voor 2006. Geadviseerd wordt het benodigde krediet alsnog beschikbaar te stellen. Ambtelijk advies:
Akkoord gaan met de beschikbaarstelling van het krediet van 11.599,---. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 14 maart 2006. De loco-secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 28 februari 2006

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Inzamelen textiel in de jaren 2006 en 2007. Toelichting:
Er zijn diverse verzoeken om vergunning ingekomen voor het huis-aan-huis inzamelen van gedragen kleding. In het belang van een doelmatige verwijdering van gedragen kleding worden voor kledinginzamelingen, mede gezien de grootte van de gemeente, per kalenderjaar niet meer dan drie vergunningen verleend. Door deze maatregel wordt bereikt dat deze kleding op een doelmatige wijze wordt verwijderd waarbij wordt voorkomen dat een groter aantal inzamelingen de moeite niet zou lonen. Ambtelijk advies:
Een doorlopende vergunning verlenen aan de stichting Mensen in Nood om in het eerste kwartaal van elk kalenderjaar een inzameling van textiel te mogen houden. De stichtingen Humana Kleding- inzameling, Samen Sterk Tegen Kindermisbruik, Pandilla Ontwikkelingshulp en Samenwerking Ontwikkeling Sahellanden vergunning verlenen om respectievelijk in het tweede en vierde kwartaal van de jaren 2006 en 2007 een inzameling van textiel te mogen houden. Mandaatbesluit d.d. 16-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Verzoek voor het mogen plaatsen van billboards in de periode 5 tot 12 februari, 5 tot 12 maart, 2 tot 9 april en 7 tot 14 mei 2006 ter aankondiging van de jeugdvoorstellingen die zullen worden gegeven in de grote zaal van het Piet Mondriaan Gebouw. Toelichting:
De Stichting Theater aan de Angstel heeft op 14 februari 2006 een verzoek ingediend voor het mogen plaatsen van billboards van 5 tot 12 februari, 5 tot 12 maart, 2 tot 9 april en 7 tot 14 mei 2006 ter aankondiging van de jeugdvoorstellingen die gehouden worden in de grote zaal van het Piet Mondriaan Gebouw.
Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 21-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Vergunning aanvraag van de Dienst landelijk gebied voor het mogen aanleggen van (3x) in- en uitrit met dam op de locatie tussen Gein zuid 36 en 37, tussen Gein zuid 39 en 40 en tussen Gein zuid 51 en 52.
Toelichting:
Op 14 november 2005 is een aanvraag binnengekomen van de Dienst landelijk gebied. In verband met de herinrichting van Amstelland wordt een vergunning aangevraagd voor het mogen plaatsen van een in- en uitrit met dam op de locatie tussen Gein zuid 36 en 37, tussen Gein zuid 39 en 40 en tussen Gein zuid 51 en 52. Ons hoofd buitendienstmedewerker A. Bakker heeft positief geadviseerd. Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen voor een in- en uitrit met dam op de locatie tussen Gein zuid 36 en 37, tussen Gein zuid 39 en 40 en tussen Gein zuid 51 en 52. Mandaatbesluit d.d. 10-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag lichte bouwvergunning veranderen linkerzijgevel c.q. plaatsen dakkapel, en plaatsen extra dakkapel op rechter zijdakvlak, Dr. Koomansstraat 6A, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


3. Aanvraag lichte bouwvergunning vergroten woonhuis d.m.v. aanbouw aan achterzijde, Gein- Zuid 8, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Aanvraag lichte bouwvergunning veranderen voor- en achtergevel woonhuis, Doude van Troostwijkstraat 40, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Aanvraag reguliere bouwvergunning eerste fase, vergroten woonhuis aan de achterzijde, tevens plaatsen kleine kelder, Zr. Claassenhof 11, Abcoude. Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening medewerking verlenen aan een vrijstellingsprocedure om vooruit te lopen op het ontwerp-bestemmingsplan "Woongebied Abcoude":
a. de beslissing publiceren in de VAR,
b. de beslissing gedurende 6 weken ter visie leggen. Als er geen zienswijzen worden ingediend kan er vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d. 16-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

6. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen dakkapel op achterdakvlak en veranderen gevel bijgebouw, Dr. Koomansstraat 1, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 16-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik


1. Kapvergunningaanvraag 1 iep, 2 essen en 3 knotwilgen. Toelichting:
Op 4 januari 2006 is van gemeentewege een aanvraag kapvergunning ingekomen voor 1 iep Gein Zuid 35, 2 essen Gein Zuid 37 en 3 knotwilgen Gein Zuid 52. De bomen worden gekapt in verband met het aanleggen van in- en uitritten in het kader van herinrichting van Amstelland. Het hoofd buitendienstmedewerker A. Bakker heeft positief geadviseerd. Er zijn geen weigeringsgronden (art. 4.3.3a APV) waardoor de kapvergunning kan worden verleend. Na publicatie in de VAR van 19 januari 2006 zijn geen zienswijzen binnengekomen.
Ambtelijk advies:
Kapvergunning verlenen voor 1 iep Gein Zuid 35, 2 essen Gein Zuid 37, 3 knotwilgen Gein Zuid 52 te Abcoude.
Mandaatbesluit d.d. 10-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---