Gemeente Den Haag

Niet verhuizen, toch een groter huis

In Rustenburg Oostbroek wordt een proefproject gestart om woningvergroting te stimuleren. Gedurende drie jaar gaat een service-organisatie met een groep bewoners aan de slag om bijvoorbeeld appartementen samen te voegen of dakopbouwen te plaatsen. Het plan voor het project is vandaag door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

De gemeente start het proefproject omdat ze graag mensen die groter willen wonen in de stad wil houden. Wethouder Marnix Norder (Wonen) wil van de proef leren. "Misschien merken we dat er nieuwe maatregelen nodig zijn of dat er zelfs nieuwe wetgeving moet komen. Maar ik hoop in ieder geval dat het naar meer smaakt."

Voor het proefproject wordt in overleg met de bewonersorganistie Rustenburg-Oostbroek een groep van ongeveer veertig woningen gekozen. Voor de zomer moet bekend zijn om welke woningen het gaat. Een service-organisatie gaat de bewoners begeleiden in het maken van de plannen en het realiseren daarvan. De gemeente biedt subsidie aan voor onder meer de bouwkundige voorbereiding. Voor het daadwerkelijk samenvoegen van appartementen bestaan al subsidies en deze zijn onlangs verhoogd. Voor het bouwen van een extra verdieping zijn de regels recentelijk verruimd. De service-organisatie gaat de bewoners ook adviseren over het vergroten van de Verenigingen van Eigenaren. Volgens wethouder Norder zijn onderhoud en verbouwingen voordeliger als de verenigingen groter zijn. "Wilt u uw woning vergroten, dan is het voorwerk de helft van het karwei. De gemeente wil u daar graag bij helpen", aldus de wethouder.