Gemeente Soest

Thuis composteren

Datum: 18/01/2006

Milieucentrum De Kwekerij organiseert drie cursussen "Thuis composteren"

Milieucentrum De Kwekerij (gemeente Soest) organiseert driemaal de cursus 'Thuis composteren'. De cursusavonden zijn op dinsdagavond 28 februari, 14 maart en 11 april 2006 in milieucentrum de Kwekerij aan de Molenstraat 157 in Soest. Belangstellenden kunnen zich nu al inschrijven voor één van de drie avonden. Een cursusavond duurt van 19.30 tot 22.30 uur.

Tips en trucs

Het milieucentrum heeft voor de cursus 'Thuis composteren' alle voor- en nadelen op een rij gezet. Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de bod: een gezonde bodem in uw tuin(tje), milieuvriendelijk tuinieren, het belang van organische bemesting in uw tuin en natuurlijk tips en trucs om van thuis composteren met weinig moeite een succes te maken.

De drie cursussen worden gegeven door Roos Broersen (lid van de Wilde Weelde - Utrecht). Roos heeft veel praktijkervaring op het gebied van milieuvriendelijk tuinieren en thuis composteren en kan haar kennis en ervaring goed overbrengen. Deelname aan de cursus kost 5,-, te voldoen tijdens de avond.

Cursisten krijgen lesmateriaal en kunnen als extra voordeel éénmalig gratis compost af komen halen. Ook kunnen cursisten zich tijdens de avond opgeven voor een excursie naar de GFT-composteerinstallatie in Wijster. Hier gaat al het ingezamelde GFT-afval uit Soest naartoe.

Inschrijven

Omdat er maar twintig plaatsen zijn per cursus, dus plaats voor zestig deelnemers verdeeld over de drie cursussen, raden we u aan snel in te schrijven. Inschrijven kan bij Johan Simon, telefoonnummer (035) 6093202 en e-mailadres milieucentrum@soest.nl.

Met een subsidieregeling stimuleert de gemeente Soest de aanschaf van regentonnen en compostvaten. Na drie jaar subsidieregeling (2003-2005) en eerdere regentonnenacties in de gemeente, blijkt dat het gebruik van regentonnen behoorlijk loopt in Soest. Soesters maken echter niet of nauwelijks gebruik van compostvaten (thuis composteren). De drempel om zelf compost te maken van GFT-afval in een compostvat, is blijkbaar te hoog. Men denkt bijvoorbeeld dat er veel ruimte nodig is om compost te kunnen maken en dat er een grote tuin nodig is om resultaat te behalen. Daarnaast vinden veel mensen het ook "teveel gedoe".

Is thuis composteren wel zoveel gedoe en is de kans van slagen echt zo klein?

In de cursus hoopt het milieucentrum de deelnemers het tegendeel te bewijzen.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer