Politie Twente

23 februari 2006

(

Veilig vervoer van kinderen
Vanaf 1 maart 2006 gelden er nieuwe regels voor het vervoeren van kinderen in voertuigen. Dankzij deze nieuwe wet is het vervoer van kinderen veiliger geregeld. De politie Twente gaat controleren op de juiste uitvoering van deze regels.

Gordel verplicht

Of men nu een kort stukje moet rijden of het hele land door, iedereen wil veilig thuis komen! Daar kunnen de inzittenden zelf wat aan doen. Gewoon de gordel vast klikken, óók achterin. Een gordel werkt optimaal als-ie goed zit. Zorg daarom dat de gordel strak om het lichaam zit. Doe desnoods de jas uit of open.

En kinderzitjes..
Iedereen onder de 18 jaar (kinderen) en kleiner dan 1,35 meter moeten vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Kinderen groter dan 1,35 en zwaarder dan 36 kilogram, moeten de autogordel en zonodig en goedgekeurd kinderzitje (zittingverhoger) gebruiken.

Het is verplicht om de autogordels en kinderzitjes te gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Het is bijvoorbeeld niet langer toegestaan dat het diagonale deel van de gordel achter de rug langs of onder de arm door te dragen. De gordel is niet ontworpen om zo te worden gebruikt en werkt dan ook niet goed.

Nóóit op schoot

Een kind mag nooit op schoot worden meegenomen. Dat is levensgevaarlijk, ook als je beiden in de gordel zit. Zit het kind niet in de gordel, dan kan bij een beetjes noodstop zelfs de allersterkste man het kind al niet meer houden. Zit het kind wél in de gordel, dan wordt het bij een aanrijding of noodstop geplet door het gewicht van de volwassenen. Het is ook levensgevaarlijk om een babyzitje op de voorstoel in een auto met een (niet uitschakelbare) passagiersairbag te plaatsen. Bij een aanrijding explodeert de airbag en kan het kind ernstig gewond raken.

Zittingverhoger

Voor kinderen blijft een zittingverhoger veiliger dan een gordelgeleider. Een gordelgeleider moet er voor zorgen dat het diagonale deel van de autogordel over de schouder loopt en niet over de hals. Een zittingverhoger zorgt er namelijk ook voor dat het heupgedeelte van de gordel over het bekken loopt en niet over de buik. Daardoor kan bij een ongeval ernstig inwendig letsel voorkomen worden. Met een gordelgeleider blijft de kans op dergelijk letsel aanwezig. Gebruik dus als het een kan liever een zittingverhoger.

Vervoer van 'andere' kinderen

Van ouders en pleeghouders wordt verwacht dat ze voor hun eigen kind een kinderzitje in de auto hebben. Maar er rijden misschien ook wel eens andere kinderen mee. Als hiervoor geen kinderzitje aanwezig is mag het kind wel vervoerd worden wanneer: - Het incidenteel vervoer betreft - Een beperkte afstand wordt afgelegd - Het kind op de achterzitplaats zit - Het kind 3 jaar en ouder is (maar geen eigen kind) - In de gordel zit

Het is verboden om passagiers te vervoeren in de bagage of laadruimte van de auto of in een aanhangwagen of caravan. Als er in een auto geen gordels aanwezig zijn dan mogen kinderen tot drie jaar helemaal niet worden meegenomen.

(Tijdelijke) uitzondering
Wanneer er meer passagiers zijn dan gordels, dan mogen kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen los op de achterbank zitten, zolang de aanwezige gordels maar door andere passagiers worden gebruikt. Dit geldt tot 1 mei 2008. Vanaf die datum mag in auto's die op alle zitplaatsen gordels hebben, niemand meer zonder gordel worden vervoerd.

Om de regels in de praktijk hanteerbaar te maken zijn er uitzonderingen opgenomen. Zo is bijvoorbeeld in de bus en de taxi een kinderzitje niet verplicht. Zie voor (nog) meer informatie www.kinderzitjes.nl en www.verkeershandhaving.nl

De politie Twente vindt het belangrijk dat haar burgers beseffen dat het dragen van een gordel bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Op het niet dragen van de gordel of in gevallen waarin een kinderzitje verplicht is staat een boete van E 75,00.