Verbond van Verzekeraars

Opf reëel over toekomst kleine fondsen

In een tijd van steeds meer wettelijke eisen en toenemende complexiteit is nog steeds plaats voor kleine
ondernemingspensioenfondsen. Dat zei Loek Sibbing, voorzitter van de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (Opf), begin deze maand tijdens een symposium. Wel moeten fondsen volgens hem zo reëel zijn dat als ze over te weinig volume of deskundigheid beschikken, zaken worden uitbesteed. Handhaving van een klein pensioenfonds is niet per definitie hét uitgangspunt.

Tijdens een symposium van Akkermans en Partners Groep hield Sibbing een betoog over de toekomst van ondernemingspensioenfondsen. Vanwege de toenemende regeldruk, stijgende kosten en eisen op het gebied van deskundigheid, kunnen volgens Sibbing met name kleine fondsen de komende jaren in problemen komen.
De Opf-voorzitter ziet wel toekomst voor deze fondsen, mits ze bewust bekijken wat ze wel en niet aankunnen. Zo moeten fondsen zaken uitbesteden als ze niet over voldoende expertise beschikken. Ook ziet hij mogelijkheden voor samenwerking met andere fondsen.

Realistisch
Het Verbond vindt het bestaan van kleine fondsen prima, maar op een gegeven moment moet je realistisch zijn als het fonds te klein is of het bestuurlijk allemaal niet meer te behappen is, aldus beleidsmedewerker Herma Geboers. Te weinig expertise of deskundigheid is uiteindelijk immers funest voor de klant. Als meer volume nodig is voor een goed risicobeheer en dat er niet is, of als de werkzaamheden niet meer in verhouding staan tot het volume, moet het fonds een duidelijke keuze maken over het wel of niet voortbestaan. Wanneer wordt gekozen voor uitbesteding of (her)verzekering, kunnen verzekeraars een belangrijke rol spelen.

Nationaal ondernemingspensioenfonds
Tijdens het symposium liet Sibbing doorschemeren dat Opf wil onderzoeken in hoeverre het haalbaar is om een nationaal ondernemingspensioenfonds op te richten, waarbij kleine fondsen zich kunnen aansluiten. Het is nog niet zoals in het Financieele Dagblad werd aangekondigd zeker of een dergelijk fonds er komt; Opf wil eerst een studie verrichten naar de mogelijkheden.

Verzekerd!, februari 2006