Eén stevige organisatie ondersteunt alle amateurkunsten

Stichting schrijven

Eén stevige organisatie voor ondersteuning en promotie van alle amateurkunsten

De ondersteuning van de amateurkunst bundelt zich. Door een fusie in de sector amateurkunst ontstaat een nieuw sectorinstituut dat de ondersteunings-instellingen voor alle kunstdisciplines verenigt. De voorbereidingen voor deze fusie zijn in volle gang. Vanaf 1 januari 2007 komt er één nieuwe organisatie voor de promotie en ondersteuning van de amateurkunst in Nederland. Het Platform Amateurkunst (PAK) is de voorlopige werknaam van dit nieuwe sectorinstituut. In het PAK zijn verenigd het Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA), de Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA), Stichting Schrijven, Theaterwerk NL en Unisono, de ondersteuningsinstelling voor muziek.

Achtergrond
Deze fusie komt voort uit het beleid van staatssecretaris Medy van der Laan, die de ondersteuningsstructuur in de kunsten doelmatiger wil organiseren en de kwaliteit wil verbeteren. Ook in de film- en (professionele) muzieksector staan om deze redenen fusies gepland.
Voordelen van bundeling
De huidige leden van het PAK zien voordelen in samengaan. Ze hebben deze uitdaging aangenomen in het licht van de grote maatschappelijke betekenis van de amateurkunst met zijn miljoenen beoefenaars. Het nieuwe sectorinstituut kan, als één organisatie, de belangen van de sector amateurkunst als geheel beter bevorderen. Het kan ook, in samenwerking met partners en het werkveld, de positie van de amateurkunsten en de beoefenaars verstevigen ten opzichte van overheden, beleidsmakers en subsidiegevers. Tegelijkertijd blijft het PAK met zijn activiteiten midden in de praktijk van de amateurkunstenaars staan. De landelijke instellingen verlenen nu dynamische ondersteuning, elk aan hun eigen kunstdisciplines. Die ondersteuning wil het PAK voortzetten; daarmee blijft de herkenbaarheid van de diverse kunstvormen behouden.

Planning tot 2009
In december 2005 zijn de eerste contouren van de nieuwe organisaties vastgelegd in een kadernota waarmee de besturen van alle PAK-instellingen hebben ingestemd. Er zal gefuseerd worden tot één nieuwe organisatie die op of rond 1 januari 2007 een feit zal zijn. In 2006 en 2007 zal de inrichting van de organisatie verder uitgewerkt en geïmplementeerd worden.
In 2008 wordt een geïntegreerd beleidsplan ontwikkeld waarin zowel de disciplinegerichte als de disciplineoverstijgende activiteiten een plek zullen krijgen.


---
Het huidige Platform voor Amateurkunsten (PAK) is te vinden op: Amateurkunst.net: www.amateurkunst.net/home.html
Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA): www.dansweb.nl/site/index.html Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA) www.amateurkunst.net/ak/?sba Stichting Schrijven: www.schrijven.org
Theaterwerk NL: www.theaterwerk.nl/
Unisono: www.amateurmuziek.nl/

---

Opmerking voor de redactie,