Ingezonden persbericht

Belangstelling klassieke muziek gegroeid bij publiek de Doelen

ROTTERDAM, 20060227 -- Vorig jaar kon Concert- en congresgebouw de Doelen een publieksstijging van 20% voor zijn eigen programmering melden. Het constant hoge niveau van de programmering en de intensieve benadering van het publiek hebben kennelijk een blijvend gunstig effect op de publieksaantallen. Vooral op het terrein van de klassieke programmering zette de groei ook in seizoen 2005/06 door.


In de afgelopen vier jaar is bij symfonische concerten uit de eigen programmering in de Grote Zaal de zaalbezetting gegroeid van 67% (in 2002) naar 80% (in 2005). Bij de overige programmering (veelal in de in vergelijking met andere 'kleine' zalen omvangrijke Jurriaanse Zaal) groeide de zaalbezetting van 45% naar 60%. In totaal trok de Doelen vorig jaar 438.964 'culturele' bezoekers en 187.431 congresbezoekers. Voor wat betreft het aantal concertbezoekers betekent dat een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar. Daarmee is de Doelen nog steeds de tweede zaal van Nederland.

Compositieopdrachten
Op 28 mei 1966 werd de Doelen officieel geopend. De eerste seizoensprogrammering volgde in het najaar. Met compositieopdrachten aan Joep Franssens en Michael Nyman (première 25 november) en een feestelijk jubileumconcert (met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Simon Rattle en Magdalena Kožená) op 1 november besteedt de Doelen aandacht aan dit ronde getal.

Verzelfstandiging
Sinds 1 januari 2006 is de verzelfstandiging tot een stichting een feit. De eerder voorgenomen vervanging en technische modernisering van het plafond van de Grote Zaal vindt plaats in de periode april tot september 2009 en vormt de grote afronding van de modernisering van deze zaal. De minder omvangrijke aanpassingen en vernieuwingen worden steeds in de zomermaanden daarvóór uitgevoerd.

Programmering
Volgend seizoen herbergt een groot aantal opvallende concertseries. Een operaserie met de eerste uitvoering in Nederland van Schumanns opera Genoveva - die wel tot 'een van de belangrijkste opera's uit de 19de eeuw' is bestempeld, en Rossini's Tancredi door het Orchestre des Champs Elysées o.l.v. van René Jacobs. Een serie wereldberoemde pianisten met Lang Lang en Martha Argerich. De voorzetting van de succesvolle serie Kamermuziek specials: 'totaalprogramma's' met grote musici als Janine Jansen, Emanuel Pahud en Tabea Zimmermann. Trendsettende oude-muziekseries, de nieuwe nieuwe-muziekserie Avontuur aan de Maas. En tot slot grote namen als Sir John Eliot Gardiner en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique, Viktoria Mullova en het Philharmonisch Orkest van St. Petersburg in de serie Grote symfonieorkesten.

Dat ook de wereldmuziek- een jazzseries en wezenlijk onderdeel van de Doelenprogrammering uitmaken bewijzen series als Internationale Jazz-coryfeeën (met Dianne Reeves en Chick Corea) in de Grote Zaal, optredens van de Turkse Sezen Aksu, de Portugese Mariza en de Kaapverdiaan Bana met het Metropole Orkest en de vorig jaar enthousiast ontvangen serie Grand café de la danse, met na ieder concert een groots dansfeest met live muziek.

Op 1 maart 2006 presenteert Concert- en congresgebouw de Doelen zijn nieuwe programmering aan het publiek. Vanaf dat moment start ook de abonnementenverkoop.




Concert- en congresgebouw de Doelen