Ingezonden persbericht


af8ece.jpg

Nieuwe site, www.kijkopstaar.nl, helpt staarpatiënten verder

Voor het eerst complete voorlichting over staar op internet

Gorinchem, 28 februari 2006. Vandaag wordt een site gelanceerd die voor het eerst geheel gewijd is aan staar: www.kijkopstaar.nl. Staar, ook wel cataract genoemd, hoort bij een normaal verouderingsproces en komt vooral voor bij mensen boven de 65 jaar. Zo heeft dertien procent van de mensen tussen 65 en 74 jaar last van staar. Maar liefst zeventig procent van de mensen boven de zeventig jaar krijgt uiteindelijk met staar te maken.

Kijkopstaar.nl is een platform met veel informatie over staar en alles wat ermee samenhangt. Op deze nieuwe site kunnen patiënten en geïnteresseerden informatie vinden over onder andere staar, hoe staar kan ontstaan, wat de aandoening precies inhoudt, hoe staar te herkennen is, welke vormen er zijn en welke behandelmogelijkheden er bestaan.

Staar is een natuurlijke vertroebeling van de ooglens. Hierdoor ziet de patiënt alles waziger en grauwer. Staar is niet te genezen en ook niet te verhelpen met een bril. Het gezichtsvermogen zal langzaam maar zeker achteruit gaan. Zodra het zo hinderlijk wordt dat het dagelijkse leven erdoor verstoord raakt, kan het gezichtsvermogen worden hersteld door middel van een operatie. Tijdens een staaroperatie wordt de natuurlijke lens vervangen door een kunstlens. Per jaar ondergaan meer dan 120.000 mensen deze ingreep. Daarmee is het één van de meest voorkomende operaties in Nederland.

Initiatiefnemer van www.kijkopstaar.nl is Alcon. Alcon is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in onderzoek naar oogaandoeningen, ontwikkeling en vervaardiging van oogzorgproducten.



Ingezonden persbericht