Ingezonden persbericht


TNT nog niet verlost van fiscale kwestie

Gisterochtend kwam TNT met haar jaarcijfers over 2005. Die toonden een omzetstijging van 11 procent tot 10,1 miljard euro en een operationele nettowinst van 772 miljoen (+ 7 procent). Analisten en beleggers waren vooral geïnteresseerd in de belastingperikelen bij TNT. Op dat punt was er vooral goed nieuws, althans dat wilden TNT en haar topman Bakker doen geloven. De door de Raad van Commissarissen ingeschakelde juridisch adviseur (Gibson, Dunn & Crutcher, hierna GD&C) heeft haar onderzoek afgerond. GD&C stelt vast dat enkele onwettige handelingen hebben plaatsgevonden, maar concludeert tevens dat de integriteit van de voormalige en huidige leden van de Raad van Bestuur van TNT buiten twijfel staat. Er zijn - in samenspraak met GD&C en huisaccountant PWC - correctieve maatregelen genomen. Verder leidt het onderzoek niet tot enige voorziening of voorwaardelijke belastingverplichting. Opluchting op het hoofdkantoor van TNT, en vooral bij commissarissen en auditcommittee. Eind goed, al goed?

Mogelijke last: 150 tot 550 miljoen euro
Dat zou wat te snel zijn. Helemaal zonder gevolgen is deze kwestie niet. TNT geeft aan dat de belastingkwestie mogelijk tot (na-)heffingen van 150 tot 550 miljoen euro kan leiden. Dat TNT een dergelijke ruime bandbreedte hanteert, komt doordat de onderhandelingen met de belastingdiensten (in meerdere landen) nog lopen. Een omvangrijk leger experts en accountants heeft TNT bijgestaan bij de inschatting van de eventuele naheffing en het bepalen van deze range. Verder is inmiddels al meer dan 33 miljoen euro uitgegeven aan het onderzoek zelf.

TNT vaag over 'onwettige handelingen'
Tijdens de 's middags gehouden aandeelhoudersvergadering - die overigens over aandeleninkoop ging - greep de VEB, vertegenwoordigd door vergaderbezoeker Tomi , de kans om aanvullende vragen te stellen. Hoewel het onderzoek is afgerond, blijft TNT evenwel vaag over de belastingkwestie. In welke landen de onwettige handelingen (onder meer het antidateren en vervalsen van documenten) hebben plaatsgevonden en in welke periode dat is gebeurd, wilde TNT niet zeggen. Evenmin is duidelijk hoe lang de onderhandelingen met de diverse fiscale autoriteiten nog zullen duren. De TNT-top gaf bovendien aan dat men - zelfs als die kwesties zijn opgelost - niet weet of men openheid van zaken zal geven. Dat is allesbehalve transparant. De vraag of er een verband bestond met de eerdere belastingkwestie die in de jaarrekening 2003 naar voren was gekomen, werd ontkennend beantwoord. Dat eerdere onderzoek ging louter om valutacontracten bij dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk en is met de belastingdienst geschikt voor 59 miljoen euro.

Aandeleninkoop doorgezet
Over de aandeleninkoop en de verkoop van (het overgrote deel van) de logistieke activiteiten was het bestuur mededeelzamer. TNT heeft inmiddels 43 miljoen aandelen ingekocht. Van de Staat werden in oktober 2004 en januari 2005 20,7 miljoen aandelen gekocht tegen een gemiddelde koers van 19,74 euro. Op 6 december 2005 werd, in het kader van de aanscherping van de strategische focus, een aandeleninkoopprogramma gestart van 1 miljard euro. In december werden 9 miljoen aandelen ingekocht tegen een gemiddelde koers van 25,60 euro en in januari volgden 13 miljoen aandelen tegen 27,12 euro gemiddeld. Inmiddels is het programma voor ruim de helft (583 miljoen euro) uitgevoerd.

Veel interesse in logistieke activiteiten
Is de vermogensstructuur nu optimaal? Dat is afhankelijk van de opbrengst van de logistieke activiteiten. Bij een meevallende opbrengst zal TNT kiezen uit drie mogelijkheden om gelden aan aandeelhouders te doen toekomen: aandeleninkoop, een superdividend of een verhoging van het reguliere dividend. Heeft de Duitse investeerder Geber zich ook gemeld bij TNT? Het cryptische antwoord daarop was dat TNT verheugd was over de grote belangstelling voor de logistieke activiteiten en dat alle geïnteresseerde partijen een informatiememorandum hebben ontvangen. Daaruit moeten we dus maar afleiden dat ook Geber een briefje naar TNT heeft verzonden.

Peter Paul de Vries

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters