Algemene Onderwijsbond

AOb-bestuurder Rolvink: "Zalm is en blijft handelaar in zure bommen" OZB-daling compenseert duurdere zorgverzekering niet

Uit de nieuwe ozb-tarieven, die afgelopen week bij veel mensen op de deurmat viel, blijkt dat het vervallen van het gebruikersdeel voor een flink deel wegvalt tegen forse verhoging van andere gemeentelijke belastingen. "De idee van minister Zalm dat het schrappen van het gebruikersdeel van de ozb de kostenstijging van de zorgverzekering compenseert, was al ongeloofwaardig, maar verliest alle realiteit als we kijken naar de kostenverhogingen die gemeenten doorvoeren", aldus Ton Rolvink, dagelijks bestuurder van de Algemene Onderwijsbond. "Gemeenten zeggen ook expliciet dat ze dat doen om hun eigen tegenvallende ozb-inkomsten op te vangen. Wie uiteindelijk de tol betaalt is de burger, die ondanks alle beloften van Zalm en Hoogervorst zijn koopkracht ziet dalen."

De AOb organiseert aanstaande donderdagmiddag samen met de andere overheidsbonden Abvakabo FNV en de Nederlandse Politiebond een demonstratie tegen de koopkrachtdaling bij overheid en onderwijs. Aanleiding voor deze bijeenkomst in de Utrechtse Jaarbeurs is het extra koopkrachtverlies dat overheid en onderwijs voor hun rekening krijgen ten opzichte van de marktsector. Rolvink:"Helaas is dat bij ingrepen in de sociale zekerheid een bekend verschijnsel: de overheid zorgt slechter voor het eigen personeel dan andere werkgevers."

De ministers Zalm en Hoogervorst hebben altijd geroepen dat de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel nauwelijks gevolgen voor de koopkracht zou hebben. Bekend is al dat met name gepensioneerden, alleenstaanden en werknemers met kinderen boven de achttien fors inleveren. Ook bij andere groepen is er sprake van een beperkte kostenverhoging. Om de tegenvallers bij de burgers op te vangen heeft het kabinet met veel tamtam aangekondigd dat als compensatie het gebruikersdeel van de onroerend zaak belasting komt te vervallen. Uit de aanslagen, die in vrijwel alle gemeenten de afgelopen week zijn verstuurd, blijkt dat daar geen sprake van is.

Veel mensen gaan er door de nieuwe ziektekostenverzekering rond de 100 euro per maand op achteruit, oftewel 1200 euro per jaar. De ozb - die afhankelijk is van de waarde van het huis - is voor werknemers de belangrijkste compensatiebron. In de praktijk, zo blijkt uit de eerste gegevens die bij de AOb binnenkomen, blijkt deze meevaller rond de 150 tot 300 euro per jaar te bedragen. "Volstrekt onvoldoende dus om de koopkrachtdaling op te vangen", constateert Rolvink.

De aanslagen van de gemeenten brengen bovendien nieuwe tegenvallers. Zo gaan in veel gemeenten andere lokale tarieven fors omhoog. In Utrecht bijvoorbeeld stijgt de afvalstoffenheffing met bijna 20 procent. In de brief aan de bewoners schrijft de gemeente expliciet: 'De gemeenteraad van Utrecht heeft besloten een gedeelte van de afschaffing van het gebruikersdeel ozb te compenseren door verhoging van het tarief.' In Nijmegen gaan om die redenen rioolrecht en afvalstoffenheffing omhoog. Het gaat in die twee steden om tariefstijgingen tussen de vier en zeven procent. In andere steden doet zich eenzelfde patroon voor. De meevaller van de ozb-verlaging daalt daardoor naar schatting tot hoogstens 50 tot 200 euro jaar.

"Wat Zalm heeft voorgespiegeld, klopt dus gewoon niet", zegt Rolvink. "Hij is de afgelopen jaren opgetreden als handelaar in zure bommen en probeerde nu met de afschaffing van het gebruikersdeel van de ozb net te doen alsof hij snoepgoed verkoopt. Maar burgers trappen niet in zo'n toneelstukje. Zalm is en blijft een handelaar in zure bommen. Hij heeft zwaar ingezet op dit voordeeltje, heeft vorige week al een uitglijder gemaakt door te haastig gemeenten te kapittelen over te hoge stijgingen van het eigenaarsdeel van de ozb. Dat bleek onjuist, want in werkelijkheid zitten die stijgingen verstopt in andere heffingen. En vaak, zoals bijvoorbeeld in Utrecht, doet zijn eigen VVD als onderdeel van het college daar vrolijk aan mee."

Meer informatie bij Ivan Bartolomeus, persvoorlichter van de Algemene Onderwijsbond 06-53410159 of Robert Sikkes coördinator communicatie 06-12967847

De demonstratieve bijeenkomst van de Abvakabo FNV, Nederlandse Politiebond en Algemene Onderwijsbond tegen de koopkrachtdaling vindt aanstaande donderdag 2maart plaats van 12.00 tot 14.00 in hal 8 van de Jaarbeurs in Utrecht.


---- --