Persbericht
28 februari 2006
UTT in reverse takeover met AIM genoteerde
Interbulk Investments plc

3i, een van Europa s meest vooraanstaande private equity firma s, maakte vandaag de verkoop bekend van United Transport Tankcontainers Holdings B.V. (UTT), een internationaal bedrijf in tankcontaineractiviteiten met hoofdkantoor in Rotterdam. UTT wordt verkocht aan Interbulk Investments plc (Interbulk) in een reverse takeover transactie van EUR 67 miljoen netto.
UTT is gespecialiseerd in wereldwijd door-to-door transport van gevaarlijke chemische stoffen en vloeibare bulkvoedingsstoffen. Het bedrijf is actief vanuit 13 kantoren door heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Verre Oosten en Afrika. Interbulk is een investeringsbedrijf opgericht in 2004 met als doel het acquireren van belangen in particuliere en beursgenoteerde technische bedrijven. Interbulk heeft een belang in Inbulk Technologies Limited (Technologies), een onderneming die een innovatieve technologie heeft ontwikkeld waarmee droge bulkgoederen efficiënt in een tankcontainer vervoerd kunnen worden. Interbulk heeft, als onderdeel van de transactie, voorwaardelijk ingestemd om de resterende aandelen in Technologies over te nemen. Na de transactie zal de, aanzienlijk grotere, groep goed gepositioneerd zijn als een wereldwijde, aanbieder van totaaloplossingen voor het vervoer van bulkgoederen.
3i steunde de management buy-out van UTT van het moederbedrijf, United Transport International, in november 2002, als onderdeel van een transactie die de onafhankelijkheid van UTT van de Engelse moedermaatschappij moest veiligstellen. Met deze transactie was een investering van EUR 17,2 miljoen gemoeid. Naast de financiële injectie, introduceerde 3i Rients Visser als Chairman en voerde een omvangrijk autonoom groeiprogramma door in samenwerking met het management. UTT is nu wereldwijd actief als een van de grootste tankcontainerbedrijven ter wereld met een vloot van meer dan 6.000 tankcontainers.

Koert van Wissen, CEO en Roel Molenaar, CFO van UTT: 3i is gedurende de afgelopen 3 jaar een gewaardeerde investeerder geweest, en heeft de ontwikkeling van de groep sterk ondersteund. Het samengaan van UTT met Interbulk is een geweldige stap voor ons. Onze logistieke capaciteiten en het netwerk op het gebied van vloeibare chemische stoffen zijn complementair aan de expertise van Technologies met betrekking tot het transport van vaste stoffen, en we kijken ernaar uit om onderdeel van een grotere groep te worden. Mark Redman, Partner European buyout business 3i Benelux,: UTT is een uitstekende investering geweest voor 3i. Sinds onze investering heeft het bedrijf een aanzienlijke winstgroei neergezet en haar netwerk en vloot uitgebreid, waardoor het uitgegroeid is tot het derde tankcontainerbedrijf in de wereld. Deze transactie stelt 3i in staat de waarde te realiseren, gelijkstaand aan een multiple van 2,6 en een IRR van 40%, die in de loop van onze investering is gecreëerd. Daarnaast stelt het UTT in de gelegenheid om onderdeel te worden van een grotere organisatie met aanzienlijke mogelijkheden voor synergie.
3i is geadviseerd door PricewaterhouseCoopers Corporate Finance, Amsterdam (Andries Mak Van Waay, David Payne) en Allen & Overy, Amsterdam (Justin Steer, Karine Kodde). Het management van UTT is geadviseerd door Geordie Corporate Finance (Liz Schaefer) en Visser & Steenberghe Advocaten (Rinse Visser).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mark Redman, Partner 3i Benelux Tel: +31 (0) 20 305 7444 Kathryn van der Kroft, Mediarelaties 3i Tel: +44 (0) 20 7975 3021
- Einde -