Ingezonden persbericht


Persbericht

28 februari 2006

LEVI9 GLOBAL SOURCING EN COMPUWARE STARTEN SAMEN EXPERTISECENTRUM IN DE BALKAN

Softwarebedrijven verkiezen Oost-Europa boven India

Levi9 Global Sourcing en Compuware hebben een Center of Excellence opgericht in Servië voor het ontwikkelen, onderhouden en beheren van grote software-informatiesystemen. Bovendien kunnen de twee partners vanuit Servië diensten aanbieden voor het op afstand beheren van de computer- en informatiesystemen.

Het nieuwe expertisecentrum kan IT-diensten tegen een aanzienlijk lagere prijs aanbieden dan in Nederland mogelijk is. Doordat is gekozen voor het zogeheten nearshore-model (als tegenhanger van het offshore-model) en met Oost-Europese IT-specialisten wordt gewerkt, worden de bekende cultuurverschillen - waar bedrijven die outsourcen naar India regelmatig last van hebben - vermeden.

De keuze voor de Balkan wordt door Levi9-oprichter en CEO Bernhard van Oranje verklaard door de grote aanwezigheid van zeer goed opgeleide IT'ers. De arbeidskosten van deze softwareontwikkelaars zijn te vergelijken met die van India. 'Het voordeel van nearshoring ten opzichte van offshoring is de afstand: het is relatief dichtbij', aldus Van Oranje. 'Daardoor zijn de projectleiders van Compuware en Levi9 in staat om de behoeften bij Nederlandse klanten goed te inventariseren en de ontwikkelaars in Servië optimaal aan te sturen.' Van Oranje geeft tevens aan dat de cultuurverschillen minder groot zijn. 'Voor Oost-Europa ligt de West-Europese manier van werken veel dichter bij hun natuur dan bij Indiërs. Daarbij spreken ze hun talen goed, hebben ze een goede opleiding en is er geen tijdverschil.'

Maurice Groeneveld, vice-president Noord- en Centraal Europa Compuware, verwacht IT-diensten met nearshoring 25 tot 50 procent goedkoper te kunnen aanbieden. 'Dit is niet alleen van belang voor het ontwikkelen van systemen, maar met name voor het beheer hiervan. Omdat systemen een lange levensduur hebben, is er voortdurend onderhoud nodig en zijn regelmatig aanpassingen en verbeteringen noodzakelijk. De kosten voor beheer kunnen oplopen tot wel 80 procent van de totale kosten. Een besparing hierop is dan ook zeer lonend.'

Om te voorkomen dat organisaties de controle op bedrijfskritische systemen bij nearshoring kwijtraken, wordt het proces van ontwikkelen en onderhouden zoveel mogelijk geautomatiseerd. Bovendien staat kwaliteitszorg vanaf de ontwikkelfase centraal. Groeneveld: 'Door het gehele proces van kwaliteitszorg goed gestructureerd aan te pakken, kunnen we in een vroegtijdig stadium eventuele fouten of risico's ontdekken. Hierdoor zijn de kosten van herstel of aanpassingen van het project minimaal.'

Compuware Nederland
Compuware is een softwareleverancier die zich toelegt op het leveren van oplossingen voor het verbeteren van de besturing van IT-organisaties en onderdelen daarvan, zoals IT Governance, en het bouwen, testen en beheren van grootschalige, bedrijfskritische systemen. Compuware is opgericht in 1973 in Detroit en behoort wereldwijd tot de top 10 van onafhankelijke softwareleveranciers. De aandelen van Compuware staan genoteerd aan de NASDAQ. In Amsterdam werken ruim 300 medewerkers, verdeeld over het Nederlandse verkoopkantoor, het Europese hoofdkantoor en het Amsterdam Development Center. Hier worden Compuware's OptimalJ en Uniface ontwikkeld. Dagelijks werken de ontwikkelaars in Amsterdam aan het optimaliseren van de bedrijfskritische applicaties voor organisaties wereldwijd. Hiermee heeft Compuware één van de grootste Development Centra in Nederland.

Kijk voor meer informatie op: www.compuware.nl.

Levi9 Global Sourcing
Het Near Shore Delivery Services-model van Levi9 Global Sourcing combineert de kwaliteit, reactiesnelheid en flexibiliteit die normaliter wordt geassocieerd met binnenlandse outsourcers met kostenbesparingen die gepaard gaan met offshoring. Doordat Levi9 is gevestigd in Oost-Europa is de fysieke afstand klein, zijn er geen taalbarrières, is de administratieve administratie gericht op de EU en zijn er geen of nauwelijks cultuurverschillen.

Ons systeem voor kwaliteitsmanagement is gebaseerd op ISO 9001:2000 (en BS ISO/IEC 17799:2000) en het toepassen van de Six Sigma-methodologie. Door onze ervaring met bedrijfskritische projecten voor klanten, waaronder Europese multinationals, hebben we de bedrijfsgrootte en het vermogen om snel voor onze afnemers in actie te komen en de nieuwste technologieën en ontwikkeltools in te zetten. Daarnaast realiseren wij een 25 procent sneller time-to-market en kostenbesparingen die kunnen oplopen tot 25-50 procent. Levi9 heeft vestigingen in Duitsland, Engeland, Nederland, Servië en Roemenie en heeft meer dan 110 werknemers.

Kijk voor meer informatie op: www.levi9.com

# # #

Perscontact:
Berith Behrens-Selling
PR Manager Compuware
020-311 88 16
mailto:berith.selling@nl.compuware.com

Aleksandra Andjelic
Edelman
06-242 45 679
mailto:aleksandra.andjelic@edelman.com