Provincie Gelderland

Regionaal Orgaan
Verkeersveiligheid Gelderland


Gelderlanders steeds beter in de gordel

De autogordel wordt in Gelderland steeds beter gedragen. Dat blijkt uit de meest recente peilingen, die het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) eind 2005 heeft laten uitvoeren. Voorin draagt nu ruim 90% van de autoinzittenden de gordel. Achterin is dat percentage 70%.

Spectaculaire verbetering achterin
Het gordelgebruik is achterin de auto in 2005 sterk verbeterd. Ten opzichte van 2004, toen het Gelderse draagpercentage achterin slechts 50% bedroeg, steeg het gebruik met 20%. Voorin steeg het draagpercentage met slechts 1%. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het Gelderse draagpercentage voorin in 2004 al zeer goed was (91%) en niet al te veel ruimte voor sterke verbeteringen meer biedt. Wanneer wat langer wordt teruggekeken is ook voorin een positieve ontwikkeling zichtbaar. Zo lag in 2000 het Gelderse draagpercentage voorin zo'n 15% lager dan nu.

Kinderen
De draagpercentages van kinderen (al dan niet in combinatie met een kinderzitje of zittingverhoger) liggen voorin (91%) op hetzelfde niveau en achterin (78%) duidelijk hoger dan voor volwassenen. Dat wil echter niet zeggen dat het kind in al die gevallen veilig vervoerd wordt. Soms wordt volstaan met alleen een gordel, terwijl het kind daar eigenlijk te klein voor is. Vanaf 1 maart 2006 worden de wettelijke regels voor het vervoer van kinderen dan ook aangescherpt. Dat betekent onder meer dat kinderen, die kleiner zijn dan 1,35 meter, in alle gevallen (zowel voorin als achterin) in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd.

Gordelcampagne
Het ROVG is blij met de positieve ontwikkeling van het gordelgebruik. Uit onderzoek blijkt dat de kans op ernstig of dodelijk letsel met 20-50% afneemt door het gebruik van de gordel of een kinderzitje. Alle reden dus om door te gaan met de inspanningen. Vanaf 1 maart gaat dan ook de jaarlijkse gordelcampagne weer van start. Daarbij zal er extra aandacht zijn voor de nieuwe regels rond de kinderzitjes. Maar ook het inmiddels vertrouwde gordeldier "Goochem" zal zich weer veelvuldig laten zien. De politie zal bij de controles extra alert zijn op het veilige vervoer van kinderen. En er zal weer scherp worden toegezien op het gebruik achterin. De ambitie is om het draagpercentage achterin uiteindelijk ook boven de 90% te krijgen.

Informatie
Meer informatie over de nieuwe regels is te vinden op www.kinderzitjes.nl en www.veiligheid.nl

Bron:

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Postbus 9090
6800 GX Arnhem

E-mail: rovg@prv.gelderland.nl
Website: www.rovg.nl


-----------------------


---- --